Her yıl 220 milyon ton inşaat atığı oluşan Almanya’da, geri dönüşüm projeleri sayesinde bu atıklardan yeni binalar yapılıyor.
Almanya’da ilk olarak 2019 yılında geri dönüşüm malzemelerinden oluşan bir bina inşa edildi. Hannover’da inşa edilen binada mimarların ürettiği yaratıcı çözümler sayesinde geri dönüşüme giden tüm malzemeler kullanıldı. Evdeki radyatörlerden merdivenlere, duvarlardan dekorlara kadar birçok alanda geri dönüştürülmüş malzemeler değerlendirildi. Çatı kaplamasında eski sauna bankları, dış cephe yalıtımında geri dönüştürülmüş kakao çekirdeği çuvalları ve pencerelerde eski bir gençlik tesisinde yer alan malzemeler kullanıldı. Planlaması 3 yıl süren proje, atık malzemelerin yeni binalarda kullanımının ilk örneği oldu.

Atıklardan “Impact Hub”
Hannover’daki binanın ardından 2021 yılında geri dönüşümde kullanılan malzemelerle “Impact Hub Berlin” inşa edildi. Duş kabinleri, posta kutuları ve merdiven korkulukları gibi malzemelerin geri dönüşümüyle inşa edilen Impact Hub, sürdürülebilirlik ve entegre tasarım örneği oldu.
Alüminyum geri dönüşümüyle 2600 tondan fazla CO2 salınımı engellendi
Geri dönüştürülme sınır olmayan alüminyumlar, Frankfurt/Main’daki Senckenberg Kulesi’nin yapımında kullanıldı. 106 metre yüksekliğindeki ofis binasının dış cephesi, yüzde 95 oranında alüminyum ve burada kullanılan alüminyumun dörtte üçü geri dönüşümden elde edildi. Alüminyumların geri dönüştürülmesi sayesinde, alüminyum üretimi sırasında ortaya çıkacak 2600 tondan fazla CO2 salınımı engellendi.