İnşaat ve iş makineleri sektöründe yaşanan gelişmeleri, 27 yıldır hiç ara vermeden okuyucularına aktaran Makina Market, hala ilk sayıdaki heyecanı ile yayın hayatını sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Boğaziçi Beton, üretimi ve kaliteyi artırmak için yeni yıkama tesisini devreye aldı 

Türkiye’deki en büyük beton üreticilerinden biri olan Boğaziçi Beton, yaş proses ve yıkama çözümleri uzmanı CDE ile birlikte taş tozundaki istenmeyen ince taneleri ayırmak ve endüstri standartlarını karşılamak için 220 ton/saatlik yeni yıkama tesisini hizmete alıyor. CDE yıkama tesisi, beton üreticisinin 63 mikron altı istenmeyen tanelerden kurtulmasına ve su emilimini azaltmasına yardımcı oluyor. 

Türkiye’de 1997 yılında kurulan Boğaziçi Beton firması, yılda toplam 6 milyon metreküp hazır beton üretim kapasiteli, 28 ayrı hazır beton tesisiyle faaliyet gösteriyor. Firma; metro inşaat projeleri, otoyollar, viyadükler ve İstanbul Finans Merkezi projesinde bulunan yeni merkez bankası inşaatı gibi yüksek binalar dahil olmak üzere, dev inşaat projelerinde şu ana kadar yaklaşık 35 milyon metreküp beton döktü. Son 10 yıldır Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan firma, 2014 yılında Kemerburgaz-Cendere bölgesinde 169 hektarlık taş ocağını devralarak beton üretimi için gereken hammaddelerini sağlamak amacıyla agrega işlemeye başladı. Boğaziçi Beton, sonraki yıl Cendere taş ocağındaki kırma tesisi kapasitesini 1.500 ton/saate çıkararak, yılda yaklaşık altı milyon ton kapasiteye ulaştı. 

Sorunun çözümü 

Türkiye’de hazır betonda kullanılan ince malzemelerin kalitesini belirlemek için “Metilen Mavisi Testi” uygulanıyor. Metilen Mavisi deneyi, taş ocağında üretilen taş tozunun, beton dayanımı ve performansını olumsuz yönde etkileyebilecek; çimento, su ve katkı maddelerine yönelik ihtiyacı artırabilecek kil içeriğinin hızlı bir şekilde tayin edilmesini sağlıyor. Boğaziçi Beton, işlettiği taş ocağında herhangi bir metilen problemi ile karşılaşmamak için üretimini yaptığı taş tozunu kovalı yıkama makineleri ile uygun metilen seviyesine getiriyor. Firma, beton kalitesine verdiği önemden dolayı endüstri standartlarına uygun daha düşük bir metilen mavisi sonucu elde etmek amacıyla CDE ile yeni bir tesisi devreye aldı. 

Ortak çözüm 

CDE İş Geliştirme Müdürü Doğan Özel, Boğaziçi Beton’un sahasında sorunlarının çözümü ve doğru prosesin tespiti için yapılan çalışmalardan bahsetti. Özel, “CDE olarak öncelikle müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru tespit etmek ve ortak çözüm inşa etmek üzerine bir çalışma anlayışımız mevcut. Sahadaki sorunların tespiti ve malzemeyi incelemek üzere sahaya davet edildik” dedi. Boğaziçi Beton Agrega ve Teknik İşler Direktörü Kıvanç Baş, CDE ile yapılan iş birliğinin beklentilerini karşılayacaklarından emin olduklarını şu şekilde özetliyor: “CDE; tesisin doğru seçimi, boyutlandırılması ve mevcut sistemimize uygunluğu konusunda bizimle birlikte çalıştı. Saha ziyaretleri sırasında numuneler alarak, analizlerini yaptılar. Bu veriler üzerine kapasite, katı-sıvı dengesi hesapları ve prosesin diğer basamaklarına etkileri konusunda çalışmalar yaptık. Süreç içerisinde, kurdukları diğer referans tesislerini ziyaret etme fırsatı bulduk ve mevcut müşteri deneyimlerini gözlemledik.” 

Kompakt olarak gerçekleştirilen kolaylıklar

Boğaziçi Beton’un mevcut kovalı yıkayıcılarında bulunan performans sorunları detaylı bir şekilde incelenerek Metilen değerlerine etkileri analiz ediliyor. CDE’nin yeni makinesi Evowash 251, Boğaziçi Beton’un hem üretim hem de ürün kalitesini artırmasını sağlıyor. Kompakt, modüler bir kum yıkama sistemi olan CDE’nin EvoWash sistemi, patentli susuzlandırma eleği aracılığıyla ürün nemini yüzde 15-17 seviyelerine kadar düşürüyor. 4’lü grup hidrosiklon teknolojisi, rakipsiz bir silt kesme noktası kontrolü sağlıyor ve değerli ince tanelerin kaybını ortadan kaldırıyor. Tesise kuru olarak beslenen malzeme alt haznede su ile buluşturuluyor. Sonrasında entegre çamur pompası aracılığıyla, dörtlü grup 500 milimetre siklonlara pompalanıp 63 mikron altı ince taneler üründen ayrıştırılıyor. Bu ayrım neticesinde yüzde 3 seviyelerine düşürülen 0-63 mikron malzeme oranı, taş tozunun endüstri kabul standartlarına gelmesini sağlıyor.

Daha fazla üretim, daha düşük maliyet 

Yüksek kapasite, etkin ayrım ve daha kuru bir ürün için geliştirilen Evowash 251, maksimum yüzde 3/ 0-63 mikron içeren taş tozu üretiyor. Giriş analizindeki yüzde 15-17 ile kıyaslandığında ciddi bir kalite artışı gerçekleştiriliyor. Daha düşük metilen mavisine sahip yıkanmış ürün ile, hazır beton çimento maliyetlerinde tasarruf edilmesi sağlanıyor. Kaliteye olan pozitif etkisinin yanı sıra, CDE Evowash 251, Boğaziçi Beton’un toplam yıkanmış toz üretimini 200 ton/saat’ten fazla artırıyor. Tesiste bulunan diğer makinelerin tamamının ulaşmış olduğu kapasiteyi, CDE Evowash 251 neredeyse tek başına gerçekleştiriyor. Kıvanç Baş, “EvoWash’un performansını ve operasyonumuza katkılarını gördükten sonra, diğer mevcut makinelerimizin EvoWash modelleriyle değiştirilmesini planlıyoruz. EvoWash’u sistemimize entegre etmeden önce, yıkama ünitelerinin kırma kapasitemize ayak uydurmaları konusunda sorunlar yaşıyorduk ve 1.000 ton/saatlik kırma tesisinin üretimini zaman zaman durdurmak zorunda kalıyorduk. Yıkama üniteleri bu nedenle önemli bir sorundu ve EvoWash 251 kurulumu ile birlikte bu tür sorunları minimuma indirdik” ifadelerini kullandı.

“Tesis verimliliklerini daha da artırmak için sabırsızlanıyoruz” 

İstanbul’daki yeni Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kompleksine C50 sınıfı gibi yüksek dayanımlı betonlar döktüklerini bildiren Kıvanç Baş, “En kaliteli kum ve agregaları kullanmamız kritik önem taşıyor. Düşük işletme maliyetiyle yüksek kaliteli ürün elde etmemize olanak sağlayan CDE teknolojisi, operasyonlarımıza önemli bir değer katıyor” açıklamalarında bulundu. Doğan Özel, Boğaziçi Beton’un yeni tesis kurma planlarının EvoWash’un verimliliğinin bir göstergesi olduğunu belirterek, “Teknolojimizin, üretimi ve nihai ürünün kalitesini artırarak Boğaziçi Beton’a olumlu katkı sunmasından dolayı çok mutluyuz. Boğaziçi Beton ile ortaklığımızı sürdürerek tesis verimliliklerini daha da artırmak için sabırsızlanıyoruz” sözlerini kaydetti.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

CASE SV Serisi kazıcı yükleyiciler, yeni tasarımıyla müşterileriyle buluşuyor

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin doğal taşları, Güney Kore’nin yapıların da yer alacak

BENZER HABERLER
Total
0
Share