Borusan Cat, 2022 yılında 6 ülkede 1 milyar doların üstünde ciroya ulaştı. 2022 yılında sadece finansal anlamda değil en yüksek müşteri memnuniyeti, en yüksek müşteri sadakati, en yüksek pazar kazanımı gibi operasyonel kriterlerde de en iyi yılını geçirdiklerini ifade eden Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, “2023 yılında da aynı hedefi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, sektörel basın temsilcileriyle buluştu. Borusan Cat’in 2022 yılındaki başarıları ve 2023 hedeflerinin ele alındığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günaydın, sektördeki yenilenebilir enerji üretimi, piyasada tedarik problemi ve iş makinesi sektöründe yaşanan değişiklikler ve pazarın geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.
2022’de yüksek performans
Borusan Cat’in 2022 yılını başarıyla tamamladığını ifade eden Özgür Günaydın, “Son 5-6 yılda faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde, Rusya – Ukrayna savaşı, Azerbaycan – Ermenistan gerginliği gibi gelişmeler olsa da şirket olarak her seneyi bir önceki senenin üzerinde bir performansla kapatıyoruz. Bu kapsamda Borusan Cat olarak 2022 yılında 6 ülkede 1 milyar doların üstünde ciroya ulaştık. 2022 yılında sadece finansal anlamda değil en yüksek müşteri memnuniyeti, en yüksek müşteri sadakati, en yüksek pazar kazanımı gibi operasyonel kriterlerde de en iyi yılını geçirdik. 2023 yılında da aynı hedefi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Öncü olmak, değişikliklere adaptasyon yeteneği ve dayanıklılık şirketimizin temel güçleri olarak ön plana çıkıyor” dedi.
Sürdürülebilir enerji
Günümüzde enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına dair depolama sistemlerinin üretimi, kurulumu ve ticareti en az enerji üretimi kadar önem taşıyor. Yenilenebilir teknoloji alanında çalışmalar yapan Borusan Cat, sürdürülebilirlik ve verimliliği esas alan ürünleri üzerinde güncellemeler yapıyor. Borusan Cat’in sürdürülebilir enerjiyle ilgili önemli adımlar attığını söyleyen Günaydın, “Şehir içi ve şehir dışı iş sahalarının yenilenebilir enerji odağında kurulması üzerine Caterpillar ve Borusan Cat’in çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Rüzgar ve güneş enerji santrali yanı sıra hidrojen hücrelerinden aynı anda beslenen depolama ünitelerinin güç vereceği iş sahaları üzerinde çalışılıyor” dedi.
Borusan Cat, Faz 5’e hazır
Karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik olarak hem Borusan Cat hem de Caterpillar’ın farklı çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Günaydın, “Caterpillar farklı periyodlarda teknolojisini geliştirerek çok daha az yakıtla çok daha fazla iş yapan makineler üretiyor. Borusan Cat ise karbon emisyonuna etki eden bir başka unsur olan operatör kullanım alışkanlıklarına yönelik çalışmalar yürütüyor. İş makinelerinin bakım süreçlerinin sorumluluğunu üstleniyor” ifadelerini kullandı. Dünyada içten yanmalı motor kullanan makine sayısının her geçen gün hızla arttığına ve bu durumun çevre kirliliğine yol açtığına değinen Günaydın, makine sayısındaki bu büyük artışın getirdiği kirliliği azaltmak için motor emisyonlarına standartlar uygulandığını söyledi. Günaydın, “Bu standartlar hava ve çevre kirlenmesini giderek daha fazla sınırlayacak şekilde kademelendiriliyor. 1996 yılında “Stage 1” standardı devreye girerken, bugüne kadar kullanılan “Stage 3A” ve bu yıldan itibaren uygulanacak “Faz 5”, NOX (şehirlerde hava kirliliği ve asit yağmurlarına sebep olan nitrojen oksit) ve PM (astım, akciğer kanseri gibi hastalıklara yol açabilen partikül miktarı) oranlarını önemli ölçüde azaltıyor. Tüm motorlu araç üreticilerinin gündeminde şimdi özellikle PM seviyesini düşürmeye odaklanan ve otoritelerce zorunlu tutulan Faz 5’e geçiş süreci bulunuyor. Marka, model fark etmeksizin, tüm iş makineleri, motorlar, hareketli jeneratörler ve iç su yollarında kullanılan deniz motorları Faz 5 sürecine tabi olacak. Sabit bir noktada kullanılan jeneratörler ve açık deniz taşıtlarında kullanılan deniz motoru / jeneratörler kapsam dışı kalacak. Bu son derece önemli süreçle Borusan Cat olarak sürdürülebilirliği merkezine alan iş modelimiz ve ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz’ anlayışımıza uygun olarak uzun soluklu bir çalışma yürüttük. Bu süreçte Faz 5 standartlarına göre üretilen motorların bakımını sağlamak adına ekiplerimiz tüm eğitimlerini ve hazırlıklarını tamamladı. Borusan Cat farkıyla, Cat ürünlerini müşterilerimizle buluşturmaya hazırlanıyoruz. Yeni nesil makinelerde yer alacak Cat motorlarda aftertreatment (arındırma modülü) ve seramik filtreleme sistemi, karbon salımınını en aza indirgeyecek” dedi.
Faz 5’e geçişin etkileri
Borusan Cat, Faz 5 geçişine; uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip kadrosu, karbon salımını en aza indirgeyerek yeni nesil motorlara sahip Cat ürünleri ve Faz 5 geçişi sonrası bakım süreçleri ile hazır bir şekilde girdiğine dikkat çeken İcra Kurulu Başkanı Günaydın, bu geçişin firmalar ve kullanıcılar üzerindeki etkilerini şu sözlerle değerlendirdi. “Nisan ayı itibariyle yeni makineler, sahaya sürülmeye hazırlanıyor. Motorun bakımı ve kullanımı nasıl olur? Bu süreçlerde nelere dikkat edilmeli? Bu soruların cevapları için bünyemizdeki eğitim departmanlarımızda çalışmalar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Faz 5’in karbon emisyonunu düşürmek, komponent ve filtre gibi sıralayacağımız bu süreçler, genel olarak maliyetlerin artmasına neden oluyor. Başta sektörümüz olmak üzere, çoğu firma zor durumda kalacak ve onlar da en nihayetinde çareyi maliyetleri artırmakta göreceklerdir. İşin maddi tarafında çizdiğimiz tablonun yanı sıra diğer yandan komponentler sayesinde karbon salınımı ve karbon ayak izinin minimum seviyeye indirgeneceği gerçeğini unutmayalım. Hem gelecek neslimize, hem de içinde yaşadığımız dünyaya kendisi küçük, etkisi büyük bir faydamız dokunacak.”
Arama kurtarma çalışmaları ve iş makineleri
Tüm ülkeyi derinden etkileyen büyük Güneydoğu Depremi’nde afet sonrası arama kurtarma çalışmalarında iş makinesi ve operatör ihtiyacını değerlendiren Günaydın, “Bundan sonraki benzeri afet durumlarında aynı neticelerin alınmaması için en azından biz kendi sektörümüzde üstümüze düşen görevi layığıyla yerine getirmeliyiz. Borusan Cat olarak afete çok hızlı bir şekilde tepki verip, deneyimli operatörlerimizin kontrolünde bütün filomuzla bölgedeydik. 99 depreminde arama kurtarma faaliyetlerine katılan iki deneyimli çalışanımız, bugün eğitim operatörü olarak bizimle çalışıyor. Afet bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına genel bir göz atacak olursak ilk olarak enkaz altında sesini duyurabilen depremzedeler öncelik oldu, daha sonra vatandaşlarımızın vefat eden yakınlarının cenazesini almakla ilgili talepleri vardı. Bildiğiniz üzere günlerce enkaz altında hayatta kalan insanlarımız da vardı. Bu nedenle arama kurtarma çalışmalarında uzmanların gözetiminde dikkatli bir şekilde ilerledik” diye belirtti.
“Pazar, son 15 yılın ortalaması seviyelerinde”
İş makinesi piyasasını etkileyen dinamiklere de değinen Günaydın, “Sektörü etkileyen değişkenlerin en başında makroekonomik faaliyetler gelir. Bunlara kurlar, faiz oranları örnek olarak gösterilebilir. Geçmiş yıllarda seçim zamanı gibi kritik zamanlarda insanlar yatırımlarını durdurma kararı alırdı ve bu durum iş makinesi sektörünü de etkilerdi. Günümüzde bunlarla pek karşılaşmıyoruz. Herkesin bildiği üzere 2018’de Türkiye’deki iş makinesi stoğunun önemli bir kısmı yurt dışına gitti. Bu eksikliğin yerine konma süreci hala devam ediyor, daha çok bu gibi makro durumlar piyasayı uzun bir süre etkiliyor. Güncel olarak iş makinesi pazarının çok yüksek bir seviyede olduğunu söyleyemeyiz. 2018 haricinde son 15 yılın ortalaması seviyelerinde olduğunu görebiliriz. 2023 ilk çeyrekte Türkiye’de talep yüksek geldi. Bunda Faz 5 geçiş sürecinin etkisi oldu. Pazarın 10-12 bin iş makinesinde seviyesinde olması bekleniyor” diye belirtti.