İnşaat ve iş makineleri sektöründe yaşanan gelişmeleri, 27 yıldır hiç ara vermeden okuyucularına aktaran Makina Market, hala ilk sayıdaki heyecanı ile yayın hayatını sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Ekim ayı “İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi” sonuçları açıklandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, ekim ayında ihracat siparişlerindeki sert gerilemenin etkisiyle pandemi sonrasının en düşük seviyesine geriledi. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi, iç ve dış talepteki gerilemeye bağlı olarak ekim ayında sert düşüş gösterdi. İç talepteki yavaşlama ve dış talepteki daralma, beklentileri önemli ölçüde zayıflattı.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, ekim ayında 0,64 puanlık kayıpla 69,78 puana indi. Bileşik endeks, pandemi sonrasındaki toparlanmanın önemli kısmını geri vererek 2022 yılının en düşük seviyesine geriledi. Bileşik Endeksin düşmesinin nedenleri arasında mevsimsellik etkilerinin yanı sıra pazarlardaki koşulların bozulması da gösteriliyor. Bileşik Endeks değerlendirildiğinde ihracat pazarlarındaki küçülmenin, siparişlerde önemli oranda gerilemeye neden olduğu görülüyor. Son çeyrekte iç ve dış talepte görülen daralmalar önümüzdeki aylarda faaliyetlerde de sert düşüşler olabileceğinin sinyallerini veriyor.

Ekim ayında faaliyetlerde sınırlı artış oldu, ihracat artışı durdu 

Eylül ayında zayıflayan inşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri, ekim ayında sınırlı da olsa yeniden artış gösterdi. Yüksek mevsimin sonuna yaklaşılırken iç pazardaki yavaşlama etkisi, faaliyetleri sınırlamaya başladı. Bu dönemde dış pazarlardaki yavaşlama, finansman sıkıntıları ile yüksek maliyetler de faaliyetler üzerinde etki gösteriyor.

Faaliyet Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 0,1 puan artış gösterdi. Alt faaliyet gruplarında ise farklı eğilimler ortaya çıktı. İç pazarda hareketlilik sürerken yurt içi satışlar ekim ayında sınırlı ölçüde arttı. İhracat seviyesi ekim ayında değişmedi. İç pazardaki geri dönüş dikkat çekerken dış talepteki yavaşlama ise daha belirgin hale geldi.

Güven Endeksi yılın son çeyreğinde kırılgan ve zayıf kaldı

Güven Endeksi ekim ayında da bir önceki aya göre 0,35 puan azalırken özellikle dış pazarlardaki faaliyetlerde yaşanan düşüş güven kaybına neden oldu. İç pazardaki satışlarda gerçekleşen artış ise güveni destekledi. Ancak yüksek inşaat maliyetleri ve finansmana erişimde yaşanan zorluklar güveni baskılıyor. Yeni başlayan sosyal konut ve iş yeri projesinin de Güven Endeksi’ne etkileri sınırlı kaldı. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven sınırlı düşüşler kaydetti.

İhracat siparişlerindeki sert düşüş, üretim ve istihdam beklentilerini de düşürdü   

Beklenti Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 1,2 puan geriledi. Böylece Beklenti Endeksi son altı ay boyunca düşüş kaydetti. Pazar koşullarındaki zayıflama, özellikle de ihracat siparişlerinde yaşanan sert düşüş gerilemede etkili oldu. İç ve dış pazara ilişkin göstergelerde sert düşüşler kaydedilirken buna bağlı olarak üretim ve istihdam beklentileri de önemli ölçüde zayıfladı.                        

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

<strong>CONEXPO-CON/AGG'DE eğitim çalışmalarıyla, iş geliştirmeye odaklanıyor</strong>

SONRAKİ HABER

<strong>Komatsu yeni PC950-11 ekskavatörünü tanıttı</strong>

BENZER HABERLER
Total
0
Share