İnşaat ve iş makineleri sektöründe yaşanan gelişmeleri, 27 yıldır hiç ara vermeden okuyucularına aktaran Makina Market, hala ilk sayıdaki heyecanı ile yayın hayatını sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

İMDER Başkanı Nadir Akgün: “Sosyal konut projesi, iş makinelerinin pazar hacmini genişletecek”

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün, cumhuriyet tarihin en büyük sosyal konut projesi olarak duyurulan “TOKİ Sosyal Konut Projesi”nin iş makinesi sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Bu devasa projenin sektörel bir parça olmanın kendilerini sevindirdiğini belirten Akgün, “Sosyal konut projesi, Türkiye iş makinelerinin pazar hacmini genişletecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca vatandaşın günlerdir beklediği TOKİ Sosyal Konut Projesi’nin detaylarını açıkladı.5 yılda 500 bin konut, 250 bin altyapılı arsa ve 50 bin işyerinin inşa edileceği proje, inşaat ve inşaatın bağlı olduğu sektörlerde olumlu karşılandı. İnşaat sektörüne nefes aldıracak sosyal konut projesinin, çarpan etkisiyle 2 trilyon liralık ekonomik etki oluşturması bekleniyor. Konut projesiyle ilgili yapılan açıklamanın ardından Makina Market olarak Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün ile görüştük ve cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesi olarak duyurulan TOKİ Sosyal Konut Projesi’nin iş makineleri sektörüne yansımalarının nasıl olacağına dair sorularımızı yönelttik.

Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesi açıklandı. 250 bin konutun yapılacağı bu proje, iş makinesi sektörünü nasıl etkileyecek?

Oldukça heyecan verici bir proje olduğunu söylemek gerekiyor, bu devasa projenin sektörel bir parçası olmak tabii ki bizleri de sevindiriyor, iş makinesi sektörü mutlaka olumlu yönde etkilenecektir.

Tedarik zincirinde aksamaların ve pazardaki iş makinesi sayısının yetersiz olduğunu biliyoruz. Bu projeyle de yeni makinelere ihtiyaç olacak gibi duruyor. Sektör makine talebini nasıl karşılayacak?

Tedarik zincirinde pandemi, pandemi sonrası dönem ve devamında küresel enerji, hammadde krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi jeopolitik krizlerin tetiklediği zorlu bir türbülanstan geçmeye devam ediyoruz. Aksaklıklar tam olarak düzeldi demek için henüz erken. Bu zorluklara ek olarak 2023 yılında Türkiye’de yeni ve dünyadaki en üst faz motor emisyon normları geçerli olacak. Halihazırda sürmekte olan tedarik zinciri problemleri motor emisyon faz geçişiyle birleştiğinde Türkiye pazarına makine temininde ilave zorlukları beraberinde getirebilir. Her ne kadar çok değerli yerli firmalarımız yerli üretimi geliştirmek için oldukça önemli adımlar atıyor olsalar da Türkiye’de iş makinesi sektörü halen büyük ölçüde ithal ağırlıklıdır. Ancak bu noktada, nihai tüketim veya lüks mallarının ithalatıyla yatırımı, altyapıyı destekleyecek ve ekonomik katmadeğeri yüksek iş makinesi gibi ekipmanların ithalatının birbirinden çok net ayrılması gerektiğinin ve aynı kefeye koyulmaması gerektiğinin altını tekrar çizmeliyiz. Bu bağlamda, bahsigeçen sosyal konut projesi gibi ülke çapına yayılan bu denli büyük altyapı çalışmalarının sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla yerli veya ithal olduğuna bakılmaksızın iş makinesi gibi yatırım ekipmanlarının piyasaya sunulması yönündeki her türlü engelin olabildiğince ortadan kaldırılması ve sektörün her anlamda olabildiğince desteklenmesi ülkemiz menfaatinedir.

Bu proje, iş makinesi pazar hacmini sizce genişletir mi? Bu tarz büyük projelerin sektör için öneminden bahseder misiniz?

Tabii ki bu proje Türkiye iş makinesi pazar hacmini genişletecektir. Projenin önemli ve çok güzel bir yanı da Türkiye sathına yayılıyor olması. Böylece sadece bir kaç büyükşehir odaklı değil, ülkenin tamamına yayılacak genel bir ekonomik aktivite artışı gözlemleyebileceğiz.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

TürkTraktör’den ekonomik ve doğa dostu adım:“Yenileştirilmiş Komponent Projesi Ekonpar”

SONRAKİ HABER

Güven Geri Dönüşüm metal atıkları, “Hidromek” ile ekonomiye kazandırıyor!

BENZER HABERLER
Total
0
Share