İnşaat ve iş makineleri sektöründe yaşanan gelişmeleri, 27 yıldır hiç ara vermeden okuyucularına aktaran Makina Market, hala ilk sayıdaki heyecanı ile yayın hayatını sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün:“İş makinesinin olmadığı yerde medeniyet olmaz”

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün, İMDER’in başarılı faaliyetlerini daha da arttırmak için kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla iş birliklerini artıracakları söyledi. Sektörde var olan sorunları çözüme kavuşturmak için ilgili kurumlar ile temas halinde olduklarını da belirten Akgün, İMDER’in faaliyetleri ve Türkiye iş makinesi sektörü hakkında Makina Market’e değerlendirmelerde bulundu.

İMDER, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 11. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda üyelerinin oy birliğiyle yeni dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Enka Pazarlama Genel Müdürü Nadir Akgün’ü seçti. Yeni yönetim kurulu ekibiyle birlikte İMDER’i daha da ileriye taşıyacaklarını belirten Nadir Akgün, İMDER faaliyetleri ve başkanlık süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

“İMDER, gerek yurtiçi gerekse yurtdışında iyi bir konumda yer alıyor. İMDER’in olmadığı bir sektör düşünülemez”Nadir Akgün

İMDER, iş makinesi sektörünün yüzde 95’ini temsil ediyor

75 yıllık tarihe sahip iş ve inşaat makine ve ekipmanları sektörünün yüzde 95’inden fazlasını temsil eden İMDER, katma değer yaratan faaliyetleriyle başarılı işlere imza atıyor. İMDER’in sektörü temsil etme kapasitesi ve sektör temsilciliği oranını daha da geliştirmek için çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Nadir Akgün, “Sayın Merih Özgen kendi döneminde dernekte yer alan üretici ve distribütör firmaları bir arada tutarak, İMDER’deki birlikteliği kuvvetlendirdi. Bundan dolayı bu süreci başarılı bir şekilde yönettiğini düşünüyorum ve tüm sektör adına kendisine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. İMDER, Türkiye iş makinesi sektörünün yüzde 95’ini temsil eden büyük bir dernek olarak faaliyetlerini yürütüyor. Farklı firmaları ve yönetim organizasyonlarını tek bir çatı altında birleştiren İMDER’de uyumun sağlanması teorik olarak zor görünse de derneğe üye firmaların yöneticilerinin son derece uyumlu kişilikleri ve dernek kültüründen gelen ihtiyaçların iyi belirlenmiş olmasından dolayı son derece başarılı işler yapıyoruz. Bundan sonraki dönemde de İMDER’in sektörü temsil etme kapasitesini ve sektör temsilciliği oranını daha da geliştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Derneğimize üye olan firmaların yurtdışındaki tanınırlıklarını ve onların ihracat kapasitesini daha da artırabiliriz” dedi.

“Ortak karar alma mekanizasyonunu güçlendireceğiz”

Antalya’da gerçekleşen Komatek 2022 Fuarı’yla ilgili değerlendirmelerde bulunan İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün, “İMDER, bütün yönetim kurulu ve üyeleriyle Komatek’in ilk defa Antalya’da düzenlenmesini sağladı. Komatek’in Antalya’da başarılı olması için özellikle kamu kuruluşları ve özel sektörde büyük uğraşlar verildi. Fuarımızı başta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank olmak üzere Antalya Valisi ve bölge belediye başkanları ziyaret etti. Böylece Komatek’e üst düzey bir katılım gerçekleştirildi. Sektörde önemli bir paya sahip olan bazı firmalar, fuara katılmadı. Fuarın en büyük eksikliğinin bu olduğunu söyleyebilirim. Bu gibi durumları telafi etmek için İMDER’in bundan sonraki süreçlerde ortak karar almayı daha da güçlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Derneğimiz, Komatek’te olduğu gibi yeni organizasyonlarda da birlikte karar alma mekanizmasını daha da kuvvetlendirecek. İMDER’in bu tür organizasyonlarda bulunması ve dernek üyesi olan firmaların elini taşın altına koyması son derece önemli” dedi.

“İş makinesi sektöründeki en temel sorunun eğitim. Bu konuda MEB’in destekleri ve iş birliği ile başarılı eğitim faaliyetleri yürütmek istiyoruz” -Nadir Akgün

“İş makinesinin olmadığı bir yerde medeniyette olmaz”

Türkiye iş makineleri pazarının toplam hacmi 5 milyar dolara yaklaşırken, sektörün 2021 yılında Türkiye’nin toplam ihracatına 1.5 milyar dolar katkı sağladığını belirten Nadir Akgün, “MAKFED üyesi olduğumuz için diğer sektörlerin ticaret hacmini görebiliyoruz. Onların verilerini incelediğimizde ticaret hacmi açısından MAKFED’in en büyük üyelerinden birisiyiz. Üreticilerimizin imajlarını daha yukarda tutarak, ihracat hacmimizi daha da artıracağız. İMDER olarak etik değerler konusunda çok kuvvetli bir iç denetim mekanizmasına sahibiz. Etik değerler bir sektörün sağlıklı büyümesi için önem arz ediyor. Sektörde yer alan kadroların birbirleriyle olan ilişki seviyesini koruması gerekiyor. Ayrıca ürünleriyle ilgili herhangi bir kötü imaj vermemesine de dernek olarak dikkat ediyoruz. İMDER olmasaydı bu etik kuralların ve yapının bu kadar üst seviyede olması mümkün değildi. Bunun devamı için çalışacağız. Dünyada 200 milyar doları bulan iş makinesi sektörü, Türkiye’de 5 milyar dolara yaklaştı. İş makinesinin olmadığı bir yerde medeniyet de olamaz. Kamuoyunda, iş makinelerinin çalıştığı faaliyet alanlarına ön yargılı bakılıyor ama düşünülenin aksine iş makineleri, insanlığın emrinde iyi kullanıldığı zaman doğa ile barışık bir işleyiş gerçekleştirebiliyor. İnsanlığa fayda sağlayacak her türlü projede iş makinesi kullanılıyor. Bu sektörü temsil ettiğimiz için gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

İMDER, 20 yıldır sektörde faaliyet gösteriyor

Türkiye’yi yurtdışında temsil etmek için dernek olarak uluslararası kuruluşlarla da iş birlikleri yaptıklarını söyleyen Nadir Akgün, “Ülkemizi yurtdışı çatı dernekler nezdinde de iyi temsil etmek gerekiyor. Yurtdışı kuruluşları CECE ve ERA ile bağlantılarımızı sürdürüyoruz. Onların üyesiyiz. Bu kuruluşlarla iyi ilişkilerin devam etmesi onlar nezdinde yurtdışı yatırımcılarına ülkemizi anlatmamız açısından çok önemli. Bu konudaki görüşmelerimiz devam edecektir. İMDER, gerek yurtiçi gerekse yurtdışında iyi bir konumda yer alıyor. İMDER’in 20 senelik bir geçmişi var. İMDER’in olmadığı bir sektör düşünülemez. Derneğin yapısının korunarak güçlendirilmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. 10-15 yıldır İMDER’i gözlemliyorum. Sektörün neredeyse tamamına yakınını temsil eden İMDER, iş makinesi sektörünün hem yurtdışı temsilini hem de sektörle bürokrasiyi birleştiren bir unsur olması açısından çok büyük fonksiyonları üstleniyor” sözlerini aktardı.

İMDER – MEB iş birliği

İş makinesi sektöründeki en temel sorunun eğitim olduğuna dikkat çeken Nadir Akgün, “Eğitimde çok büyük açığımız olduğunu biliyoruz. MEB’in destekleri ve iş birliği ile başarılı eğitim faaliyetleri yürütmek istiyoruz. Bakanlık ile yapılan protokol çerçevesinde meslek yüksek okulları ve şirketlerin iç eğitimleri de dahil olmak kaydıyla tabana yayılacak şekilde bir eğitim programı hazırlamayı hedefliyoruz. Bir şantiyede görevli olan operatörden, şantiye yöneticisine kadar bütün çalışanların şantiyede çalışan makinelerin bakımını, servisi gibi temel süreçleri en iyi şekilde gerçekleştirmeleri için belirli bir eğitim düzeyine ulaştırmamız gerekiyor. İMDER’in bir dernek olarak Türkiye’ye yapabileceği katkıların başında eğitim konusu geliyor” açıklamalarını yaptı.

“BTK ile uydu takip sorunu için görüşmeler gerçekleştiriyoruz”

İMDER olarak iş makinelerine uzaktan erişimin kesildiğine vurgu yapan Nadir Akgün, BTK ile birlikte sorunun çözümü için çalışmalar içinde olduklarını belirterek konu hakkında konuştu: “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı’nın (BTK) iş makinelerinde kullanılan uydu takip sistemlerinin erişimini kesmesi sorunu ile karşı karşıyayız. Bu sorunu çözmek için görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Dijitalleşen dünyada üretici veya distribütör firmaların iş makinelerinden haber alamaması ve datalara uzaktan erişememesi, sektörümüz için çok önemli bir sorun. Bu sorun nedeniyle dernek üyeleri olarak müteahhitlere ve firmalara yeterli hizmeti sağlayamıyoruz. Bu durum hem yedek parça stoklaması açısından hem de arızanın önceden tespiti için makine kullanıcılarına sıkıntılı bir süreç yaratıyor. Bu sorunun çözülmesi için BTK ile yoğun bir şekilde görüşüyoruz. Bu görüşmeler devam edecek umarım çözüme ulaşırız” dedi.

Veri paylaşımı için Rekabet Kurumu’yla görüşülüyor

Pazar verilerini paylaşılmadığı için sektörde yol haritası çizmekte zorlandıklarını da kaydeden Nadir Akgün, sorunun çözümü için görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Sektör içinde pazar ve imalat verisine ulaşılamadığı zaman imalatçılarımızın kısa ve uzun vadeli yatırım planlamaları yapması çok zor. Makine üreticisi bir firma nasıl bir pazarda var olduğunu bilmiyor. Yabancı firmaların Türkiye’de yatırım yapmalarını istiyoruz. Türkiye’nin üretim üssü olması için çalışıyoruz. Fakat veriye ulaşamadığımız için yurtdışındaki üretici firmalara da yatırım ısrarında bulunamıyoruz. Türkiye’yi Türk Cumhuriyetleri, Kuzey Afrika, Avrupa, Orta Doğu’yu kapsayacak şekilde üretim üssü yapmak istiyoruz. Üretim üssü olmamız için hiçbir engel bulunmuyor. Fakat verinin olmadığı yerde bunları dile getirmek bile zorlaşıyor. Yurtdışında görüşme gerçekleştirdiğimiz firmalara net bir bilgi veremiyoruz. Böyle olunca da yatırımcıyı ikna etmek çok zor oluyor. Bu konuda görüşmeleri titizlikle sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“Dijitalleşen dünyaya Türkiye’nin hazır olması gerekiyor”

Dünyada teknolojinin gelişmesiyle dijital dönüşüm daha da hızlandı. İş makinesi sektörü de bu dönüşüm trendinin içinde var olmak için modernizasyona önem veriyor. Dijital dönüşümün etkilerinden bahseden Akgün, “Dünyada dijitalleşmeye ve elektrifikasyona geçiş süreci yaşanıyor. 1800’lü yıllarda buharlı makine kullanımıyla Sanayi Devrimi başladı. Buharlı makineler yerini içten yanmalı motorlara bıraktı. Dünyadaki bütün savaşların temelinde petrol ve enerjivar. Üretim felsefesinde çok önemli bir değişikliğe gidiliyor. Türkiye’nin de bu değişime hazır olması gerekiyor. Artık içten yanmalı motorların bitmesiyle birlikte aktarma organlarının bir kısmının da üretiminin sonlanması anlamına geliyor. Bu süreç hızlı bir şekilde gerçekleşecek. Dijitalleşen bu dünyaya Türkiye hazır olmazsa bu dünyanın nimetlerinden yararlanmak yerine onun getirdiği yeniliklerin altında ezilebilir. Bu değişimin farkında olarak değişime ayak uydurmak gerekiyor. İMDER olarak bu değişimi iyi takip etmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Yeni markalar ve servis hizmetleri

Türkiye iş makinesi pazarı son yıllarda yabancı firmaların girmesiyle daha da hareketlendi. Son zamanlarda özellikle Çinli markaların Türkiye pazarına ilgi göstermelerini değerlendiren Akgün, “Sektöre 1990’lı yıllarda giriş yaptığımda Çin marka iş makineleri sektörde kayda değer bir konumda bulunmuyordu. Sadece iş makinesinde bütün ürün gruplarında Çin malı ürünler düşük kalite olarak algılandı. Bu algı 2000’li yıllarda değişti ve 2010’lardan itibaren de tercih edilebilir bir hal aldı. Çin’de müthiş bir iş kapasitesi var. Bu kapasite çok hızlı bir şekilde gelişerek kaliteyi yakaladı. Son zamanlarda Çinli üreticilerde Türkiye pazarına yoğun bir şekilde giriş yapıyor. Türkiye iş makineleri pazarı, bütün sektör oyuncularına açık yeter ki pazara kaliteli ürünler sunulsun. Sadece kaliteli ürünleri pazara sunmak yetmiyor. Ürün kadar satıştan sonraki servis süreci de önemli. Yeterli servis alt yapısı olmazsa Türkiye’de atıl iş makinelerinin sayısı artabilir. Pazardaki kalitenin devam etmesi için bu bilinçle hareket etmek gerekiyor. İMDER olarak bu konularda da bakanlıklar ve genel müdürlükler ile çalışmalar yaparak öneriler sunuyoruz. Satış sonrası hizmetlerde yeterlilik belgeleriyle ilgili konuların iyi bir şekilde değerlendirilmeye alınması ve pazara ürün sunan firmalardan istenecek belgelerin tanımlanması için gerekli çalışmaları yürütüyoruz” sözlerini kaydetti.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Müteahhitler, fiyat farkı çözümünü bekliyor

SONRAKİ HABER

Çukurova Ziraat’ten Türkiye’de bir ilk: Zırhlı kazıcı yükleyici

BENZER HABERLER
Total
0
Share