Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. THBB tarafından açıklanan raporda Faaliyet Endeksi’nin ekim ayında eşik değerin üzerine çıkmasına rağmen istikrarsız seyrettiği görüldü.
Türkiye’de inşaat sektörü, bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koyan Hazır Beton Endeksi, inşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bilgileri vererek, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelernden biri. Ekim ayında yayımlanan Birleşik Beton Endeksi, faaliyetteki artışın etkisi ile yükselmiş gibi görünmesine rağmen inşaat sektöründe hâlâ durgunluk olduğuna işaret ediyor.
İnşaat sektöründe beklenen canlanma henüz gerçekleşmeyecek
Güven endeksi 5 aydır, beklenti endeksi ise 1 yıldır eşik değerin altında kalıyor. Birleşik beton endeksi, faaliyetteki artışın etkisi ile yükselmiş görünmesine rağmen sektörde hâlâ durgunluğa işaret ediyor. Her 4 endeks de geçen yılın aynı dönemine kıyasla gerilemiş görülürken, özellikle beklentideki yüksek gerileme dikkat çekiyor. Beklenti ve güvenin geçen yıla kıyasla düşük kalması, hem mevcut durum hem de önümüzdeki dönem için inşaat sektöründe beklenen canlanmanın hâlâ uzak olduğunu gösteriyor.
İnşaat sektörünün potansiyelini gösterebilmesi için ilk el konuta olan talebin yükselmesi gerekiyor
THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, raporun sonuçlarını ve inşaat sektöründeki verileri değerlendirerek, “TÜİK tarafından açıklanan ekonomik güven endeksleri sektörel bazda incelendiğinde en düşük rakamın inşaat tarafında olduğu anlaşılıyor. İnşaat, ekim ayında 90 değeri ile yıl içerisindeki en yüksek değerine ulaşsa da hâlen reel kesim ortalamasının %11 altında devam ediyor. Özellikle alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi oldukça düşük. İnşaat sektörünün mevcut faaliyet düzeyinin istihdamda bir düşüşe yol açması beklenmemekle birlikte sektörün potansiyelini gösterebilmesi için ilk el konuta olan talebin yükselmesi gerekiyor” dedi.