İnşaat ve iş makineleri sektöründe yaşanan gelişmeleri, 27 yıldır hiç ara vermeden okuyucularına aktaran Makina Market, hala ilk sayıdaki heyecanı ile yayın hayatını sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

İnşaat sektörünün buluşma noktası: Workindo

İnşaat sektörüne özel online kariyer platformu Workindo, verdiği hizmetlerle hayat kurtarıcı sektörel çözümler üretiyor. 630 binin üzerinde üye, 600 bin üzerinde CV havuzu, 580 binin üzerinde bireysel üyelik, 48 binin üzerinde şirket üyeliği ve 2 bine yakın iş ilanıyla; personeller, taşeronlar ve firmalara aynı anda çözüm sağlayan tek platform olan Workindo üyelerine hem arayışlarına yardımcı olma, hem maliyetleri düşürme hem de zaman kazanma gibi avantajlar sunuyor.

Erhan KOCABAŞ- Workindo CEO

Personellerin kendilerine uygun iş ilanlarını görüntüleyebildiği, müteahhit firmaların ihtiyaç duyduğu tüm hizmetleri tedarik edebildiği ve alt yüklenici firmaların en güncel projelere güvenle teklif verebildiği Workindo; yalnızca Türkiye ile sınırlı kalmayıp yurt dışı inşaat sektörüne yönelik çalışmalar da yürütüyor. Makina Market olarak, bugüne kadar yürüttükleri çalışmalarla sektörün en büyük sorunlarına nokta atışları yapan Workindo Teknoloji Kurucusu ve CEO’su Erhan Kocabaş ile görüşerek şirket ve sunduğu fırsatlar hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

Workindo ne zaman ve hangi amaçla kuruldu? Workindo’nun faaliyet alanları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Workindo 2019 yılında geleneksel yöntemlerle işleyen inşaat sektörüne özel online kariyer platformu olarak kuruldu. Bu platform için ‘teknolojiyi kullanarak mavi yaka odağındaki iş bulma problemlerine çözümler bulan bir buluşma noktası’ diyebiliriz. Şu anda Workindo.com üzerinden; müteahhit firmalar projeleri için ihtiyaç duyduğu tüm hizmetleri en hızlı şekilde tedarik edebilir, alt yüklenici firmalar en güncel projelere güvenle teklif verebilir ve çalışanlar kendilerine en uygun projelere kolaylıkla başvurabilir. Kısacası inşaat sektöründe personeller, taşeronlar ve firmalar için birçok çözüm sunuyoruz.  

Operasyonlarınızın aşamalarını detaylandırabilir misiniz? Hangi alanlarda size ihtiyaç duyuluyor?

Kalifiye personel bulmak tüm dünya için önemli bir sorun haline geldi. Şu anda birçok sektörde kalifiye personel açığı mevcut. Bu durum en çok inşaat ve üretim sektörlerini etkiliyor. Firmalar bize tam da bu noktada yani, kalifiye personel arayışlarında ihtiyaç duyuyorlar. Çünkü Türkiye’nin her şehrinden üyelere sahip olan Workindo’da 600 bin kişilik bir CV havuzu mevcut ve üyelerimiz her alanda çalışmaya istekli uzmanlardan oluşuyor.

Çözümlerinizin sağladığı avantajları detaylandırabilir misiniz?

Firmalar bizim sayemizde hızlı bir şekilde personel bulabiliyor, işe alım maliyetlerini düşürüyorlar ve personel arayışlarında daha fazla alternatife erişebiliyorlar. Ayrıca İK danışmanlığı hizmetimiz ile ön görüşme sürecindeki zaman kayıplarını da önleyebiliyorlar.

Doğru stratejik adımlar atmak çalıştığınız firmalar için hayati önem taşıyor. Bu adımları atmadan önce ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Detaylı pazar araştırmaları yapıyoruz. Alternatif ülkeleri, inşaat sektörü büyüklüğünü, rakipleri, mevcut durumu, çalışan sayısını, çalışan ihtiyacını, sektördeki trendleri ve büyüme hızı gibi kriterleri değerlendiriyor ardından en optimum ülkeyi veya bölgeyi seçiyoruz.

Firma paketlerinizden ve ihtiyaca yönelik özel projelerinizden bahseder misiniz?

Ülke ekonomisinin yapı taşlarından olan ve planlı kalkınma modeli çerçevesinde çalışmalarını sürdüren organize sanayi bölgelerinin işçi bulma konusunda yaşadıkları sıkıntılara çözüm olmak adına sanayicilere destek olacak özel bir projeye imza attık. Bu proje kapsamında, 2022 sonuna kadar OSB’lerdeki firmaların ihtiyacı olan 10 bin işçiyi bulmaları için Workindo datasında yer alan ve iş arayışında olan 600 bin çalışanın CV’lerini kendileriyle paylaştık. Şu anda sanayicilerin ihtiyaçları olan personeli bulmaları için ücretsiz iş ilanlarının yanı sıra pazarlama desteği de veriyoruz.Oluşturduğumuz ürün paketlerinde ise bizi tercih eden kurumsal firmalara yönelik çeşitli avantajlar sunuyoruz. Farklı tarife ve hizmet seçenekleri barındıran dört ürün paketimiz mevcut. Enterprise, Gold, Silver ve Bronz şeklinde kategorize edilen paketler, kurumsal firmalar için birçok hizmet seçeneğini bir araya getiriyor. Ürün paketlerimizin içerik ve tarifesine göre; iş ilanı yayımlama, diğer kullanıcılarla iletişime geçme, firmalara üç dilde (Türkçe, İngilizce, Almanca) müşteri temsilcisi atama, firma listeleme sayfasında 365 gün ayrıcalıklı gösterim, ücretsiz ilan öne çıkarma ve kullanıcı yetkilendirme gibi hizmetler bulunuyor.

Platformunuzun üye sayısı 300 bini aştı. Türkiye’deki konumunuz hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Büyümemizi deneyimli ekibimiz ile birlikte istikrarlı bir şekilde sürdürüyoruz. Yaklaşık üç yıl gibi kısa bir sürede toplam 630 bin üye rakamını aştık. Şu anda Workindo.com’da 580 binin üzerinde bireysel üyelik varken, 48 binin üzerinde de şirket üyeliği bulunuyor. Ayrıca sitemizde 2 bine yakın iş ilanı mevcut.

Yurt dışı projeleriniz nelerdir? Yurt dışında çalışırken nelere dikkat ediyorsunuz?

Şu anda Avrupa pazarındaki firmaların projeleri için personel buluyoruz. Anlaştığımız firmanın ihtiyacına göre vize sorunu olmayan veya sponsor olunabilecek personelleri seçip firmalarda işe başlamalarına aracılık ediyoruz. Yurt dışında çalışırken prosedürleri bilmek oldukça önemli biz de buna dikkat ediyoruz. Sözleşmeleri yaparken özellikle ülkelerin hukuki yapıları önem arz ediyor. Ayrıca yurt dışındaki bir bölgeyle çalışmadan önce ihtiyaçlarını belirliyor ve çözümlerimizle ihtiyaçların eşleştiği noktalarda aktif çalışmalar yürütüyoruz.

Fransızca ve Almanca konuşulan pazarlara girme stratejiniz doğrultusunda yürüttüğünüz çalışmaların getirisi ne oldu?

Savaş ve global krizlere rağmen Avrupa inşaat sektörü hareketlenmeye başladı. Almanya’da Türk müteahhitlerin birçok projeye imza attığını görüyoruz. Workindo olarak global büyüme stratejimiz doğrultusunda Almanya pazarındaki bu hareketliliği avantaja çevirmek istiyoruz. Projemizle birlikte; Türkiye’deki inşaat firmaları, Almanya’daki bir inşaat projesine kolayca teklif verebilecek ya da orada çalışmak isteyen personel iş ilanlarına başvuru yapabilecek. Ayrıca oradaki bir firma projesine kolayca taşeron bulabilecek veya yerelde insan kaynağı çözümü sağlayabilecek. Fransızca konuşan ülkelere baktığımızda ise Fransa ile birlikte Orta ve Kuzey Afrika ülkeleri ile çok geniş bir nüfus popülasyonundan bahsediyoruz. Tıpkı Almanya’da olduğu gibi bu bölgelerde de teklif verme, başvuru yapma, taşeron bulma ve insan kaynağı çözümü sağlama konularında destek vereceğiz. Sektör geneli her ne kadar yavaşlasa da özellikle Orta Afrika ciddi bir hareketlenme yaşıyor. Türk firmaları da bu avantajlı pazarda büyük inşaat projelerine imza atıyor. Buralarda sektöre insan kaynağı bulma açısından büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Ayrıca Türkiye’nin de sektörel anlamda bu pazarlara erişim sağlamasına destek olmak bize gurur veriyor.

Şu ana kadar yürüttüğünüz büyük çaplı projelerden bahseder misiniz?

Bugüne kadar 3 kıtada pek çok projeye imza atan GAP İnşaat ile farklı projelerindeki inşaat mühendisi, dış ticaret uzmanı, operasyon şefi ve satış şefi gibi pozisyonlar için eleman tedariği konusunda iş birlikleri yaptık. Son olarak da alanında büyük üç firma ile iş birlikleri gerçekleştirdik. Koçtaş, Sigortayeri ve Projehaber gibi sektörünün önemli isimleri, Workindo üyelerine özel kampanyalar geliştirdi. Bu iş birlikleri ile Workindo kullanıcılarına çeşitli fırsatlar sunuyoruz.

Yapı-inşaat sektörüne özel online kariyer ve hizmet platformu olarak hizmet veriyorsunuz. Sektöre ilişkin genel bir değerlendirmede bulunabilir misiniz?

2022 yılına durgun başlayan inşaat sektörü dünya çapında referans alınan inşaat dergisi Engineering New Record’un yayımladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi” sonuçlarında ikinciliğe yükselmemiz ile hareketlenmeye başladı. Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı verilere göre Türk müteahhitler, 2022 yılının ilk 9 aylık döneminde 215 projeyle 8,7 milyar dolarlık yeni iş hacmine ulaştı. Bu durumda inşaat sektörünün yurt dışı pazarına açılmasından bu yana üstlenilen toplam proje sayısı 11 bin 365 olarak güncellenmiş oldu. Yurt dışı pazarında yaşanan bu başarı ile önümüzdeki dönemlerde ülkemizde inşaat sektörüne olan güvenin ve yatırımların artacağını düşünüyorum. Ayrıca geçtiğimiz aylarda açıklanan sosyal konut projesinin de yeni yılda istihdama önemli bir katkı sağlayacağını ve sektörü hareketlendireceğini tahmin ediyorum. Pandemi sonrası tüm dünyada yaşanan ekonomik belirsizliğin ve Rusya-Ukrayna savaşının etkilediği sektörlerin bir toparlanma sürecine gireceğini umut ediyoruz.

Workindo’nun gelecek dönemlerdeki adımları neler olacak?

2022 yılı bizim için oldukça iyiydi. Yaklaşık 20 bin firma ve 180 bin bireysel üye kazandık. Şu anda her gün ortalama 70 firma Workindo’ya üye oluyor. Artık ‘istihdam’ denildiğinde akıllara Workindo geliyor. CV havuzumuzda 600 bin profesyonel çalışan var ve firmalar birkaç tık ile uygun personellere erişebiliyor. Tüm bunlar hem sektör adına hem de bizim adımıza heyecan verici gelişmeler. 2023 hedeflerimizde dünya ile Türkiye’yi bağlayan bir köprü olmak, özellikle Avrupa firmalarının da birkaç tıkla kalifiye personellere erişmesini sağlamak, Türkiye’deki firmaların istihdam süreçlerine daha fazla katkıda bulunmak ve firmaları daha fazla dijitalleştirmek var. Bugüne kadar Workindo’da 28 binden fazla iş fırsatı yayımladık. 2023 yılında bu sayının 40 bine ulaşacağını düşünüyoruz.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

XCMG Türkiye ailesinin acı günü

SONRAKİ HABER

<strong>Hidromek’in Yeni K4 Serisi 2 yeni tasarım ödülü daha kazandı</strong>

BENZER HABERLER
Total
0
Share