İnşaat ve iş makineleri sektöründe yaşanan gelişmeleri, 27 yıldır hiç ara vermeden okuyucularına aktaran Makina Market, hala ilk sayıdaki heyecanı ile yayın hayatını sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ODAKLANMASI GEREKEN 3 ÖNEMLİ FIRSAT

2020 GİBİ OLAĞANÜSTÜ BİR YILDA İYİ BİR PERFORMANS ORTAYA KOYAN İNŞAAT SEKTÖRÜ, 2021 VE SONRAKİ YILLARDA DA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK. SEKTÖR BÜYÜRKEN ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜM DE GEÇİRECEK. SİMON-KUCHER & PARTNERS ORTAĞI CEM BALIKÇIOĞLU VE SİMON-KUCHER & PARTNERS DİREKTÖRÜ ÖYKÜ ELMAS, İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN GELECEK GÖRÜNÜMÜNÜ ORTAYA KOYDU. YENİ DÖNEMİN RİSKLERİNİ VE FIRSATLARINI MERCEK ALTINA ALAN İKİ UZMAN, REKABETTE ÖNE GEÇMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLERİ DEĞERLENDİRDİ.

Simon-Kucher & Partners uzmanlarına göre 2021 yılında inşaat sektörü şirketlerini bekleyen en önemli zorluk ve fırsatların başında doğru büyüme stratejilerini oluşturmak, pazara giriş stratejilerini zenginleştirmek ve çoklu kanal yönetimini gerçekleştirmek geliyor. Simon-Kucher & Partners Direktörü Öykü Elmas, inşaat sektöründe talebin 2021 ve sonraki yıllarda devam edeceğini, şirketler için asıl zorluğun bu talebe en doğru şekilde yanıt vermekte yaşanacağını belirtiyor. Elmas, “Talebe en iyi şekilde yanıt vermenin yolu 2020 yılında başlayan trendlerden hangilerinin 2021 ve sonraki yıllarda devam edeceğini, hangilerinin eski ve yeni arasında bir dengeye ulaşacağını anlamaktan geçiyor” diyor.

Cem BALIKÇIOĞLU -Simon-Kucher & Partners Ortağı

YENİ TRENDLERE VE DEĞİŞİMLERE UYUM SAĞLAMA

Simon-Kucher & Partners Ortağı Cem Balıkçıoğlu, COVID-19 kaynaklı krizler ve bu krizler karşısında alınan önlemlerin kişiler arası etkileşimi, iletişimi ve özellikle alışveriş yapma şekillerini önemli ölçüde değiştirdiğini ifade ediyor. Balıkçıoğlu, inşaat sektörünün 2020’de olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da dünyadaki yeni trendlere ve değişimlere uyum sağlamaya devam edeceğini dile getiriyor.

“PANDEMİ ALIŞVERİŞ ÖNCELİKLERİNİ DEĞİŞTİRDİ”

Özellikle evde geçirilen sürenin artmasıyla tüketiciler tatil ve eğlence bütçelerini ev dekorasyonu ve evle ilgili yenilemelere ayırmaya başladı. Evden çalışmanın kalıcı hale gelmesi önümüzdeki dönemde ofis yatırımlarını önemli ölçüde yavaşlatacak görünüyor. Öte yandan izole tatil anlayışının yaygınlaşmasıyla kitle turizmine yönelik konaklama alanlarına yapılacak yatırımların azalması bekleniyor. Balıkçıoğlu da pandeminin etkilerinin hafiflemesiyle birlikte ev ve ofiste çalışma arasında bir denge kurulacağını belirtiyor. Bu dengenin ne tarafa doğru olacağının ülkeden ülkeye değişiklik göstereceğini de vurgulayan Balıkçıoğlu, “İnşaat sektörü şirketleri bu dengeler kurulurken esnek ve pratik hareket etmeli ve fırsatları değerlendirmeli” diyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ ŞİRKETLERİN BAŞARILI OLMALARI…

Öykü ELMAS – Simon-Kucher & Partners Müdürü

Pandemi iletişim ve değer zinciri modellerinde de kökten değişime neden oldu. Pandeminin tüm değer zinciri boyunca dijitalleşme için adeta bir katalizör görevi gördüğünü söyleyen Öykü Elmas, bu süreçte müşterinin deneyim yolculuğu boyunca dijital kanalların, dijital etkileşimlerin ve dijital temas noktalarının sayısının ve kabulünün önemli ölçüde arttığını ifade ediyor. Bu noktada pandemiyle hızla değişen pazar koşulları; şirketlerin büyüme stratejilerini yeniden şekillendirebilmeleri, dijital pazara giriş stratejileri oluşturabilmeleri, fiyatlandırma ve teklif verme stratejilerini çoklu kanallı dünyaya adapte edebilmeleri için son bir çağrı olarak görünüyor.
Simon-Kucher uzmanları, inşaat sektöründeki şirketlerin bu üç konuda başarılı olmaları durumunda rakiplerine karşı önemli bir avantaj elde edeceklerini belirtiyor ve yapılması gerekenleri şöyle dile getiriyorlar:

1-ŞİRKETİNİZİN BÜYÜME STRATEJİSİNİ YENİDEN OLUŞTURUN

Talebin 2021 ve sonraki yıllarda nasıl seyredeceğinin net öngörülememesi şirketlerin şu anda büyüme stratejisi oluşturmasında yaşadığı en büyük zorluk olarak karşılarına çıkıyor. İnşaat sektörünün alt segmentlerinin COVID-19 krizinin hafiflemesinden, tüketici davranışlarının değişiminden ve mevcut fonlama durumlarının seyrinden farklı şekillerde etkilenmesi bekleniyor.

Bazı şirketlerin büyüme stratejilerine ince ayarlar yapmaları bazılarının da 2021 ve sonraki yıllardaki büyüme stratejilerini tamamen yeni bir yöne çevirmeleri gerekiyor.
Talep değişimlerine ek olarak inşaat sektöründe yerelleşmeye, verimliliğe, dijital teknolojilere ve sürdürülebilirliğe olan ilgi de artacak görünüyor. Bu durumda, inşaat sektöründeki şirketlerin kârlı bir şekilde büyüyebilmeleri için potansiyel piyasa senaryolarını değerlendirmeleri ve hedefleyecekleri segmentlerle beraber ticari stratejilerini tekrardan gözden geçirmeleri önemli.

2PAZARA GİRİŞ MODELLERİNİ ZENGİNLEŞTİRİN

İnşaat sektöründe pazara giriş modelleri son birkaç yıldır dijitalleşmeden oldukça etkileniyordu, ancak COVID-19 salgınıyla beraber dijitalleşmenin sektör üzerindeki etkisi daha da arttı. Dijital müşteri deneyimi daha önemli hale geldi. Artık şirketler dijitalleşmeyle beraber rakiplerine karşı önemli rekabet avantajları elde edebiliyor. Sektörün öncelikleri arasında da müşteri deneyim yolculuğu boyunca üstün bir dijital deneyim geliştirmek, e-ticaret yeteneklerini artırmak, sipariş yönetimi teknolojileri kullanmak ve dağıtım ortaklarıyla ve paydaşlarla derinlemesine dijitalleşme entegrasyonu sağlamak bulunuyor. Pazara giriş modellerini zenginleştirerek ürünleri müşterilere “itme” aktivitelerini daha verimli hale getirmenin ve müşterileri “çekme” aktivitelerini tercihler oluşturacak şekilde artırmanın da tam zamanı. Bununla beraber dijitalleşmeyle yeni fiyatlandırma modellerine ihtiyaç duyuluyor. İnşaat sektöründeki çoğu şirket, “akıllı” ürünler ve hizmetler üstünde çalışıyor ancak bu şirketlerin pek çoğu fiyatlandırma için başlangıç noktası olarak eski ürün tabanlı modelleri kullanıyor. Akıllı ürün ve hizmetleri fiyatlandırmak için kârlılık analizleriyle başlayan farklı fiyatlandırma metriklerine ihtiyaç var.

3-ÇOKLU KANAL FIRSATLARINI STRATEJİK BİR ŞEKİLDE YÖNETİN

İnşaat sektörü şirketleri son birkaç yıldır “çoklu kanal yönetimi” konseptini takip ediyor. Ancak bu konsepti önemli bir fırsat olarak gören ve uzun dönem stratejisi haline getiren şirket sayısı oldukça sınırlı. Birçok inşaat şirketi pazar dinamikleri nedeniyle direkt – indirekt, çevrimiçi – çevrimdışı olmak üzere çeşitli kanallarda yer alıyor. Simon-Kucher & Partners uzmanlarına göre çoklu kanal yönetimi gelip geçici bir trend olarak görülmemeli, odak noktası haline getirilip stratejik bir girişim olarak ele alınmalı. Bu doğrultu da çoklu kanal yönetiminde başarılı olmak tüketiciler yerine profesyonel müşterilere odaklanan açık stratejileri, kanalları segmentlere ayırmayı ve kanallara açıkça belirlenmiş işlevler yüklemeyi gerektiriyor. İnşaat sektöründe her şirketin aktif bir şekilde satış kanallarındaki stratejilerini tasarlamaları ve yönetmeleri, bunu pazar dinamiklerine bırakmamaları önemli. Başarılı ve kârlı bir kanal yönetimi için şirketlerin sunduğu hizmetlerin yanında kanallar arasında sundukları teklifleri farklılaştırmaları ve kanallar arası çatışmaları en aza indirgemek için gelişmiş fiyatlandırma politikaları oluşturmaları ise diğer bir önemli konu. Tüm bunların yanında, çoklu kanal yönetiminin fiziksel satış kanallarını ortadan kaldıracağı düşünülmemeli çünkü toptancılar sektörde birleştirici ve toparlayıcı olarak önemli bir rol üstleniyor ve hala karmaşık işlere sahip birçok yüklenici ve son tüketici toptancıyı önemli iş ortakları olarak görüyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde toptan satış kanalları ve çevrimiçi satış kanallarının bir arada var olmaya devam etmesi bekleniyor.  Özetle, 2021 ve sonraki yıllarda ekonominin lokomotif sektörlerinden inşaat sektörü büyümeye devam edecek. Ancak bu büyüme beraberinde önemli bir dönüşüm de getirecek. Bu dönüşümü yaşarken risklerin farkında olup Simon-Kucher & Partners uzmanlarının ortaya koyduğu fırsatlara odaklanmak, rekabette öne çıkarken büyümeyi daha sağlıklı ve sürdürülebilir kılacak.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

TÜRKİYE HAZIR BETON BİRLİĞİ, İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN İLK YAŞAM DÖNGÜSÜ REHBERİ’Nİ HAZIRLADI

SONRAKİ HABER

İNSANSIZ, UZAKTAN KUMANDALI MOBİL İŞ MAKİNESİ: “HEBEN EDI 2009”

BENZER HABERLER
Total
0
Share