İnşaat ve iş makineleri sektöründe yaşanan gelişmeleri, 27 yıldır hiç ara vermeden okuyucularına aktaran Makina Market, hala ilk sayıdaki heyecanı ile yayın hayatını sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

İş ve inşaat makineleri sektörünün stratejileri OSTİM’de konuşuldu

Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK), OSTİM Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “İş ve inşaat makineleri sektörü değerlendirme toplantısı” düzenledi. Toplantıda; yerli makine üreticileri, akademisyenler, finans sektöründen temsilciler ve bürokratlar sektöre ilişkin tespitleri ile çözüm önerilerini paylaştı.

Ankara sanayisine ilişkin politika ve stratejilerin belirlenmesi, sorunların tartışılması ve çözüm önerilerinin üretilmesi amacıyla oluşturulan SANTEK tarafından düzenlenen toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammed Polat, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkaı Hüseyin Kutsi Tuncay, bakanlıkların üst düzey bürokratları ve İŞİM Kümelenmesi üye firmaları katıldı.

Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Ankara Sanayi Odası (ASO), OSTİM Organize Sanayi Bölgesi, İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) ve OSTİM Teknik Üniversitesinin destekleriyle düzenlenen etkinlikte açıklama yapan Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammed Polat, sektöre küresel düzeyde ivme kazandırılmasının amaçlandığını kaydetti.

“Kamu, üniversite ve özel sektör iş birliği gerekli”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, kümelenmenin amacının kamu, üniversite ve özel sektörün bir araya gelerek ülkenin sorunlarına çözüm üretmek olduğunu dile getirerek, “Üçümüz bir araya gelmediğimiz sürece firmaların gidebileceği yer sınırlı. Kamu politikaları bizimle beraber konuşmazsa onların yaptığı politikalar sahaya inmez. Üniversiteler de sanayinin sorunlarına çözüm odaklı çalışmalar yapmazsa, emekleri boşa gider” dedi. Ülkenin ve sektörlerin kalkınması için kümelenme modelinin gerekliliğine işaret eden Aydın, “Bu bütün gelişmiş ülkelerin uyguladığı bir model. Kamu, özel sektör ve üniversite kafa kafaya verecek ve ülkenin ihtiyaçlarını çözmek için iş birliği yapacaklar. Bunun mücadelesini toplu bir şekilde veriyoruz. Firmalar tek başına bu mücadeleyi veremiyor. Dolayısıyla bu kümelenme çok önemli. İş birliği, güç birliği ve ortaklaşa rekabetin sağlanması için bu yapılanma çok önemli” ifadelerini kullandı.  

“Ekonomik bağımsızlığımızı kazanmalıyız”

Toplantında konuşma yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise Türkiye’deki teknolojik geri kalmışlığa ve cari açığa dikkat çekti. Teknoloji açığının kapatılması durumunda cari açığın da düzelebileceğini ifade eden Özdebir, “Bütün amacımız daha çok üretim yapmak ve katma değerli ürünler üretmek. Bu ürünlerle yaptığımız ihracat, Türkiye’nin her yıl cari açık vermesini ve başkalarının tasarruflarına muhtaç kalmasını engelleyecek. Bu şekilde ekonomik bağımsızlığımızı kazanabileceğiz” şeklinde konuştu.

“Yerli malına güvenmeliyiz”

ASO Başkanı Özdebir, belediyelerin ve diğer kamu kuruluşlarının referans eksikliğinden dolayı yabancı markalı ürünleri satın almayı tercih edebildiklerine de değinerek, “Türkiye’de tercih edilmeyen birçok ürün yurt dışında pazar lideri. Kendi ülkemizde bu ürünler yeteri kadar tanınmıyor. Yerli malına güvenmeliyiz. Bazılarının dünya pazarında kendi adlarında almış olduğu pay, Türkiye’nin dünya pazarından almış olduğu payın üstünde. Bu anlamda yerli firmalarımızı ve ürünlerimizi mutlaka desteklememiz lazım” ifadelerini kullandı. Bu kapsamda konuşmalarını sürdüren Özdebir, Türkiye’nin özellikle son yirmi yıl içerisinde belli bir eşiği aştığını vurgulayarak, “Bundan sonraki işimiz daha kolay. Firmalarımız artık öz güvenlerini kazanmaya başladı. Artık ‘en iyisini yabancılar yapar’ kompleksinden kurtulmaya başladık. Ben ümit ediyorum ki önümüzdeki üç beş yıl içerisinde bu manzara çok daha değişecek” diye konuştu.

“Sanayinin tüm alt sektörlerinde markalaşma gerekli”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Hasan Büyükdede, sanayinin merkezi noktalarından birisi olan Ankara’nın zamanla iş ve inşaat makineleri sektöründe de kritik önem taşıyan bir noktaya geldiğine değinerek, “Ankaralı sanayiciler dünyanın hemen her ülkesine ürün ihraç eder noktaya gelmişken, iş ve inşaat makineleri sektöründe de dış ticaret fazlası veren bir ülke konumuna gelmemize fayda sağladılar” dedi. Bölge sanayisine yüksek katma değer sağlanmasının yolları üzerinde de duran Büyükdede konuşmasının devamında, “Bunu sağlamanın yollarından biri tasarım ve markalaşmadır. Bu amaçla sanayinin tüm alt sektörlerinde markalaşma ve endüstriyel tasarım çalışmalarının teşvik edilmesi, yüksek katma değerli bir sanayi sektörü için hayati önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Çin’de iş makineleri satışları azalmaya başladı!

SONRAKİ HABER

Enka Pazarlama, Hitachi’nin Azerbaycan ve Gürcistan temsilciliğini üstlendi

BENZER HABERLER
Total
0
Share