Makina Market olarak önyargıları yıkarak, birçok sektörde kendilerini kanıtlayan kadınların, iş makineleri sektöründe de başarıyla var olabileceğini göstermek üzere “Baretin Rengi Olmaz” köşemizi başlattık. Baretin Rengi Olmaz köşemizin bu ayki konuğu Zoomlion Türkiye’de Kıdemli Pazarlama Uzmanı olarak görev yapan Melek Çiloğlu oldu. Zoomlion’un tüm online ve offline pazarlama iletişimi aktiviteleri, fuar ile etkinlik organizasyonları ve basın ilişkilerinden sorumlu olan Melek Çiloğlu; iş makineleri sektörünü ve sektörde kadın olmanın avantajları ile dezavantajlarını sizler için anlattı.
Bu sektöre girmek aklınızda var mıydı? Sektöre giriş hikayeniz nasıl oldu?
Marmara Üniversitesi’nde işletme bölümünü bitirdikten sonra dil yeteneğimi kullanabileceğim global bir firmada görev almak istedim. Arayışta olduğum süreçte, sektördeki en büyük ve global firmalardan birinden iş teklifi alarak meslek hayatıma başladım.
İşinizle ilgili detay verebilir misiniz? Firmada hangi alanlarda faaliyette bulunuyorsunuz?
Türkiye satış direktörümüz ile koordineli bir şekilde pazarlamaya yönelik faaliyetler yürütüyorum. Görevim gereğince, Çin’deki merkez ofisimizin pazarlama müdürlüğüne raporlama yapıyorum. Buna ek olarak görevlerim kapsamında; marka yönetimi, reklam faaliyetleri, basılı ve online iletişim aktiviteleri, fuar, açılış, müşteri günleri vb. organizasyonlar düzenleme ve basınla ilişkiler de bulunuyor.
Görevinize başlamadan önce iş makineleriyle ilgili bir eğitim aldınız mı? Aldıysanız bu eğitim size nasıl etki etti?
İşe girdiğim ilk dönemde ürün mühendislerimizden; makinelerin fonksiyonları, kullanım alanları ve temel teknik özellikleri ile ilgili eğitim aldım. Çünkü bir ürünün pazarlama iletişimi faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için öncelikle onu iyi tanıyor olmak, rakiplere göre güçlü ve üstün yanlarını bilmek gerekiyor. Ben de hem eğitim alarak, hem müşteri ihtiyaçlarını iyi analiz edebilmek için saha ziyaretlerinde bulunarak hem de sektördeki diğer firmaları inceleyerek pazarı tanıdım. Böylece müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap veren, ürün ve hizmetlerimizin pazarlama iletişimi faaliyetlerini daha anlamlı bir şekilde sürdürebiliyorum.
Firma faaliyetlerine sizinle birlikte toplam kaç kadın ekip arkadaşınız katkı sağlıyor?
Firmamızda; finans, muhasebe, insan kaynakları, iş geliştirme ve idari işler birimlerinde 7 kadın çalışan görev alıyor.
Çalıştığınız firmanın kadın istihdamına olan bakış açısını değerlendirebilir misiniz?
Zoomlion kadın istihdamını artırmayı önemseyen bir firma. Kadın varlığının çok olmadığı bir sektörde olmamıza rağmen, bu konuda önyargılı yaklaşmayarak kadınların yeteneklerine güveniyorlar. Şirket içerisinde kadın-erkek ayrımına gidilmiyor ve kadın yöneticilerin yetiştirilmesi destekleniyor.
Sorunlara ve süreçlere farklı bir bakış açısıyla müdahale ettiğiniz durumlar oluyor mu?
Kadın ve erkeğin doğası gereği, bakış açısı farklılıkları olabiliyor. Bu özellikler kişiye özgü olmakla birlikte; genel olarak kadınlar daha detaycı, estetik algısı yüksek ve duygusal oluyor.Erkekler ise daha analitik düşünce yapısına sahip. Bu sebeple kadınlar ve erkeklerin beraber çalışarak iyi bir takım çalışması oluşturabileceklerine inanıyorum.
Bir kadın olarak erkek egemen bir sektörde yer alırken zorlandığınız noktalar oldu mu?
Maalesef düşüncelerimi kabul ettirme konusunda zorluk yaşadığım durumlar oldu. Bunu erkek çalışanların tamamı yapıyor diyemem çünkü tamamen kişinin bakış açısıyla ilgili bir durum. Toplumumuzun genelinde kadınların düşüncelerinin daha az önemli olduğuna dair bir görüş var. Ancak kadınlar her sektörde başarıyla görev alabilir ve alıyorlar da zaten. İnanıyorum ki, bu durum yaygınlaştıkça toplumdaki genel algı değişecek. Erkekler de kadınların ortaya çıkardıkları işlere daha pozitif bakabilecekler.
Sektörde kadınlara pozitif ayrımcılık yapıldığını düşünüyor musunuz?
Düşündüğüm durumlar oluyor çünkü bence yeni nesil yöneticiler, kadın çalışanların yeteneğine daha çok önem veriyor. Bu ayrımcılık mı yoksa gözlemlerine göre şekillenen bir davranış biçimi mi emin olmasam da en azından kadınlara karşı olan negatif tutumun değiştiğini görmekten memnunum.
İş makinesi sektöründe çalışan bir kadın olarak, sektördeki kadınlara tavsiyeleriniz nelerdir?
İş makineleri günlük hayatta kullandığımız makineler olmadıkları için kadınların ilgilisini pek çekmiyor. Ancak rekabetin yüksek olduğu bu sektörde, global firmalar ve güzel fırsatlar var. İş sahası ziyaretleri belki her kadının tercih edebileceği ortamlar olmayabilir. Ancak burada devreye kişilerin ilgi alanları giriyor. Bu sektöre ilgi duyan kadınlar da eminim ki işin altından rahatlıkla kalkabilir. Benim sektöre girmek isteyen veya yeni giren kadınlara yönelik tavsiyelerim; motivasyonlarını yüksek tutarak, başarılı işler ortaya koymaları. Bu sayede sektördeki kadın istihdamı ve kadın yöneticilerin sayısı artacaktır. Bu da kadınlara daha fazla değer verilmesini sağlayacak.
Son yıllarda çalışma hayatında kadınların varlığı daha fazla hissedilse de iş makinesi sektöründe benzer bir durum göremiyoruz. Siz iş makinesi sektöründe kadın çalışanların sayısının az olmasıyla ilgili neler düşünüyorsunuz? Bu sayının yükselmesi için sizce neler yapılmalı?
Sektörde kadın varlığının az olmasını tamamen ilgisizliğe bağlıyorum. Çünkü daha önce de belirttiğim gibi, biz kadınlar günlük hayatta karşımıza çıkmamaları sebebiyle iş makinelerine ilgi duymuyoruz. Ancak erkeklere oranla daha az da olsa; kadın operatörler, satış temsilcileri, şantiye şefleri ve mühendisler bulunuyor. Bu sayının artması için onlara daha fazla fırsat tanınması gerektiğini düşünüyorum.