Önyargıları yıkarak, birçok sektörde kendilerini kanıtlayan kadınların, iş makineleri sektöründe de başarıyla var olabileceğini göstermek üzere başlattığımız “Baretin Rengi Olmaz” köşemizin bu ayki konuğu Enka Pazarlama’da Satış Müdürlüğü yapan Ferda Öz oldu. XCMG markasının tanıtımı ve ürün gamının geliştirilmesi adına faaliyetler yürüten Ferda Öz, dinamik bir sektörde bulunduğunu belirterek, kadınların iş makinesi sektöründeki yeri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Firmadaki görev ve sorumluluklarınız nelerdir?
İsmim Ferda Öz. 16 senedir Enka Pazarlama’nın satış kadrosunda çalışıyorum. Uzun bir zaman ‘endüstriyel ürünler’ departmanında çalıştım. Bu departmanda, jeneratör ve endüstriyel motorların satışını gerçekleştirdik. Sonrasında iş makinesi departmanında Hitachi markasının satış ve pazarlama kısmında çalıştım. Şu anda XCMG ürünlerinin satış ve pazarlamasından sorumluyum. XCMG, Enka için yeni bir marka. Markanın tanıtılması ve ürün gamının geliştirilmesi adına çalışmalar yürütmekteyim.
Bu sektöre girmek aklınızda var mıydı? Sektöre giriş hikayeniz nasıl oldu?
İş makinesi satmak, aklımda ve hayalimde olan bir meslek değildi. Başka bir firmada çalışırken, Enka Pazarlama’ya tesadüfen yaptığım bir ziyaret esnasında o zamanki Enka Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı merhum Seçkin Arda’nın bana yaptığı iş teklifiyle başladım.

İşinizle ilgili detay verebilir misiniz? Firmada hangi alanlarda faaliyette bulunuyorsunuz?
Ürün gamı oldukça geniş olan bir şirkette çalışıyoruz. Yaklaşık 15 markanın temsilciliğini yapıyoruz. Tabi hepsi de farklı sektörler ile tanışmamıza vesile oluyor. Sık sık eğitimler alıyoruz ve aldığımız bu eğitimler ekibimizin ekipmanlar hakkında donanımlı bir bilgi işleyişinde olmasını sağlıyor. Müşteriye ulaşmak, ihtiyaçları belirlemek, buna uygun ekipmanı sunmak, satışın tüm aşamalarında destek olmak, ürünlerin eksiksiz teslimatının yapılması ve satış sonrası hizmet konusunda yardım alınmasını sağlamak bizim işimizin bir parçası. Biz, ürünün tanıtılmasından sahaya inmesine kadar her evrede oluyoruz. Müşterilerimiz, bence bu sebeple Enka’yı tercih ediyorlar. Bize öğretilen her zaman müşterinin yanında olmamız.
Görevinize başlamadan önce iş makineleriyle ilgili bir eğitim aldınız mı? Aldıysanız bu eğitim size nasıl etki etti? Temsil ettiğiniz iş makinelerinin hangilerine daha fazla ilgi duyuyorsunuz?
Geçmişte jeneratör sektöründe bulundum. Bu işe başlamadan önce ciddi eğitimler aldım. Üretim yapan bir fabrikada yaklaşık 2 yıl kadar çalıştım. Sonrasında Enka Pazarlama’da özellikle ekskavatör ve yükleyici üzerine çok sayıda eğitimler aldım. Şantiye ziyaretleri bu konuda en doğru eğitim alacağız yer. Makineleri en iyi sahada öğreniyorsunuz. Enka, saha eğitimlerine çok önem veriyor. Çünkü satıcının hem sattığı markayı hem de rakip markayı çok iyi bilmesi ve tanıması gerekli. Bu nedenle sıklıkla saha ziyaretleri organize ediliyor. Benim sektöre ilk başladığım ürün jeneratör olduğu için ona karşı tabi ki ilgim fazla. Yükleyiciler, bana sempatik gelen ikinci ürün. Yaklaşık 5-6 sene demir çelik sektörüne uygun hem ekskavatör hem de yükleyici satışıyla uğraştım. Yükleyiciye karşı ilgim her zaman daha fazlaydı. Şu an yeni favorim, XCMG yol ekipmanları; özellikle de silindirler diyebilirim.

Firma faaliyetlerine sizinle birlikte toplam kaç kadın ekip arkadaşınız katkı sağlıyor?
Bizde forklift departmanında çalışan kadın arkadaşlarımız var. Bunun dışında servis mühendisi olan kadın arkadaşlarımız da bulunuyor. Satış destek ekibimizdeki asistan arkadaşlarımızın da tamamı kadın.
Çalıştığınız firmanın kadın istihdamına olan bakış açısını değerlendirebilir misiniz?
Erkek egemenliği olan bir sektörde çalışıyor olmamıza rağmen Enka, her zaman kadın satışçıların olmasına destek olmuştur. Bunu satış sonrasında çalışan servis mühendisi arkadaşlarımızdan da görebiliyoruz.
Erkek egemen bir sektörde kadın olmanın farklılığını yaşıyor musunuz? Sorunlara ve süreçlere farklı bir bakış açısıyla müdahale ettiğiniz durumlar oluyor mu?
Kadın olmanın farkı bence şu; biz, erkeklere göre daha detaycı düşünebiliyoruz. Bu nedenle müşterinin alışveriş yaptığı bir firmadan beklentilerini daha iyi analiz ediyoruz. Alternatif kredi çalışmalarından, ürün teslimatına kadar tüm aşamalarla bizzat eksiksiz ilgileniyoruz. Bu, kadınların daha tiziz ve özenli olmasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum.

Bir kadın olarak erkek egemen bir sektörde yer alırken zorlandığınız noktalar oldu mu?
Ben bunu her zaman avantaja çevirmeye çalıştım. Mutlaka çok zorlandığım zamanlarda oldu ama avantajları daha fazla. Sektörde buna çok alışık olmadığı için çoğu zaman müşteriler sizinle konuşurken kibar davranmaya çalışıyorlar. Kadınların müşterilere bir nebze daha güven verdiğini düşünüyorum. Eğer işinizi doğru yaptığınızı gösterip, konuya olan hakimiyetinizi müşteriye kanıtlarsanız bir erkeğe göre çok daha avantajlı durumda oluyorsunuz. Size olan güveni sağlamak daha kolay oluyor diye düşünüyorum.
Sektörde kadınlara pozitif ayrımcılık yapıldığını düşünüyor musunuz?
Pozitif ayrımcılığın biraz olduğunu söyleyebilirim. Bunun nedeni de kadın sayısının henüz çok olmamasında kaynaklı. Sektör buna alışık olmadığından size biraz daha özenli davranılıyor. Ama bunun ciddi oranda bir pozitif ayrımcılık olduğunu da düşünmüyorum.
Kadın gözünden iş makinesi sektörünü ve bu alandaki mekanizasyonu değerlendirir misiniz?
Çok dinamik bir sektörde çalışıyorum. Bu sektör her zaman ve her koşulda ayakta kalmayı başarıyor. Hareketin hep var olduğu, ihtiyacın her zaman devam ettiği bir alan burası. Eğer yaptığınız işi seviyorsanız ki ben çok seviyorum, bu sektörden emekli olmayı hayal bile edebilirsiniz.

İş makinesi sektöründe çalışan bir kadın olarak, sektördeki kadınlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Öncelikle kadınlar bu sektöre ön yargıyla yaklaşıp çekinmemeli. Ne kadar erkeğin egemen olduğu bir sektör olarak görülse de kadın olmanın avantajı her zaman oluyor ve bu devam edecektir de.Her işin mutlaka zorluğu bulunuyor ama işinizi seviyorsanız ilerlemeniz çok daha kolay oluyor. Randevu almak bir erkeğe göre çok daha kolay oluyor. Çünkü siz bir kadın olduğunuz için ayıp olacak diye müşteriler kolay kolay hayır diyemiyorlar. Kapılar bizler için daha hızlı açılıyor. Müşteriler sizi daha kolay hatırlıyor ve güven duygusu daha çabuk aşılanıyor kadınlar sayesinde.

Son yıllarda çalışma hayatında kadınların varlığı daha fazla hissedilse de iş makinesi sektöründe benzer bir durum göremiyoruz. Siz iş makinesi sektöründe kadın çalışanların sayısının az olmasıyla ilgili neler düşünüyorsunuz? Bu sayının yükselmesi için sizce neler yapılmalı?
Bence en büyük sebep önyargı. Öncelikle bundan kurtulmak gerekiyor. Ben jeneratör satışından iş makinelerine geçtim ve iyi ki geçmişim diyorum. Hiçbir zaman bu sektörde çalışmaktan pişman olmadım. Burada yapılması gereken tek şey önyargılardan kurtulmak ve bunun bir fırsat olabileceğini görmek. Bunun için bizlerin de üzerine vazife düşüyor aslında. Bu alanda çalışan kadınlar olarak etrafımızdaki genç arkadaşlara olumlu tavsiyelerde bulunmalıyız. Daha fazla kişiye ulaşmak adına belki üniversitelerde konuşmalara katılmalıyız.
Son olarak eklemek istedikleriniz
16 senedir bu sektörde çalışan birisi olarak, iyi ki iş hayatıma iş makinesi sektöründe başlamışım diyorum. Umarım bu sektörden emekli olmak da kısmet olur.