Kaliteli beton için bileşenlerin doğru oranda bir araya gelmesi gerekiyor. Umman Beton Üretim Teknolojileri Genel Müdürü Ahmet Bağcı, “İnşaat ve taahhüt işleri sadece saha uygulamaları ve kontrollerine bırakılamayacak kadar önemli ve hayati bir öneme sahiptir. Betonu doğru reçeteyle üretmek ve insan müdahalesini en aza indirmek ancak doğru bir beton makinesi ve doğru bir yazılımla mümkün” dedi.
Yaşadığımız deprem felaketleriyle yapılarda kullanılan beton yapısı bir kez daha gündem oldu. Türkiye genelindeki yapılar yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından incelemeye alındı. Beton üretiminde insan müdahalesinin minimum düzeye inmesiyle betonların belirlenen kalitede üretimi kolaylaşıyor. Beton üretiminde insan müdahalesini en aza indirmenin önemine dikkat çeken UMMAN Genel Müdürü Ahmet Bağcı, “Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde 50 yıllık tecrübeyle beton ve asfalt santralleri üreten UMMAN Beton Üretim Teknolojileri AŞ, 60 ülkeye yaptığı ihracatla sektörünün önde gelen firmalarından birisi. Yaşadığımız felaketler, betonun hayati önemini bir kez daha ortaya koydu. Betonun dayanıklılığını, betonun kalitesi ve bileşenleri belirliyor. Betonun doğru bileşenlerle üretilmesi için doğru bir beton makinesine ve doğru bir yazılıma ihtiyaç var. Umman Beton olarak, ürettiğimiz beton santrallerinde betonun doğru oranda ve kaliteli bileşenlerle üretilmesini esas alıyoruz. Ürettiğimiz betonlar 60 ülkeye ihraç ediliyor. Beton santrallerimiz için otomasyon sistemlerini kendimiz geliştiriyoruz. Yazılımımız, istenildiği takdirde kurduğumuz santrallerin geriye dönük reçeteleri ilgili kurumlara verilebilecek şekilde tasarlandı” sözlerini kaydetti.
Bilgisayar kontrollü üretim
“Betonun dünyada en çok kullanılan taşıyıcı bir yapı malzemesi olarak kabul gördüğünü söyleyen Ahmet Bağcı, “Beton: Çimento, agrega, su ve gerektiğinde katkı maddeleri kullanılarak elde edilerek bilgisayar kontrolü ile belirli oranlarda beton santralinde karıştırılarak üretiliyor. Bu şekilde ‘Taze Beton’ olarak üretilen betona ‘Hazır Beton’ denir. Beton santrali ise kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin oluşturduğu agreganın, su, çimento ve çeşitli katkılarla karıştırılarak, hazır beton üretilmesine yarayan ve bu betonun transmikser veya kamyonlara dolumunun yapıldığı tesislerdir” ifadelerini kullandı.
Kaliteli beton kaliteli malzemeden seçilmeli
Kaliteyi sağlamak için öncelikle beton bileşenlerinin; agrega, çimento ve kumun en dayanıklı malzemelerden seçilmesi gerektiğini belirten Ahmet Bağcı, “Kaliteli beton; kolay işlenebilir ve sertleştiğinde yüksek basınca dayanıklı olmalıdır. Kaliteli betonun bileşenlerinin doğru oranda olması gerekiyor. Normal dayanım sınıfındaki ortalama bir beton, mutlak hacim olarak, yaklaşık yüzde 75 oranında agrega, yüzde 10 oranında çimento ve yüzde 15 oranında sudan oluşuyor. Gerektiğinde, çimento ağırlığının yaklaşık yüzde 2’sine kadar kimyasal katkı maddesi ilave edilebiliyor” dedi.
“İnşaat ve taahhüt işleri sadece saha uygulaması ve kontrolüne bırakılmamalı”
Beton bileşenlerinin birinin eksikliği veya fazlalığı betonun kalitesini önemli oranda etkiliyor. Ahmet Bağcı, “Betonun istenilen ölçüde doğru, yeterli ve kayıt altına alınabilir şekilde geriye dönük kontrollerinin yapılabilmesi için bir beton santral makinesine ve sistemi çalıştıran bir yazılıma ihtiyaç duyuluyor” dedi ve İnşaat ve taahhüt işlerinin sadece saha uygulamalarına ve kontrollerine bırakılamayacağını söyledi. Bağcı, “Beton bileşenlerinin yapısı agreganın beton kodlarını etkiliyor. Betonu C25, C30 olarak adlandırabilmemiz için reçete şablonunun doğru takip edilmesi gerekiyor. Bütün bu tamamlayıcı ögeler sayesinde beton üretimi minimum insan müdahalesiyle doğru bir şekilde üretilebilir. Umman Beton Makine olarak ürettiğimiz makineler, üretim kapasiteleri üretim batch’lerine uygun şekilde hizmet veriyor. Bu sistem; istenildiği takdirde kurulumunu yaptığımız beton santrallerinin geçmişe dönük reçetelerini ilgili kurumlara sunmaya imkan veriyor” açıklamalarını yaptı.
“Yazılım programımız programa müdahale etmeyi kısıtlayıcı bir otomasyondur”
Beton üretiminin yazılım desteğiyle doğru bir şekilde yapılabileceğini kaydeden Ahmet Bağcı, Kabiness yazılım programıyla betonda kalitenin güvencesini verdiklerini kaydetti. Bağcı, “Bu yazılım programımız, beton santrallerinde programa müdahale etmeyi kısıtlayıcı bir otomasyondur. Üretilmek istenen betonun reçetesi yükleniyor. Ardından beton İlgili alana transmikserle transfer ediliyor. Reçeteler geriye dönük üretim yapmayı engelliyor. Bu yüzden kullanıcının hata yapma veya müdahale etme imkanı bulunmuyor. Doğru beton ancak doğru makine ve doğru bir yazılımla mümkündür” diye konuştu.
İnsan odaklı üretim
Yaşanılan deprem felaketlerinin betonun hayatımızdaki yeri ve önemini bir kez daha ortaya koyduğundan bahseden Ahmet Bağcı, “Umman Beton olarak, ürettiğimiz santrallerde betonun doğru oranda ve kaliteli bileşenlerle üretilmesi esas alınıyor. Kalite ve performans hedefli yaklaşımımızla ileri teknoloji kullanıyor, beton santrallerimiz için otomasyon sistemlerini kendimiz geliştiriyoruz. Her alanda olduğu gibi beton üretiminde de tüketiminde ve denetim süreçlerinde de tüm paydaşların önceliği çevreye duyarlı, güvenlik başta olmak üzere insan yaşamını odağına alan bir iş ahlakı ve felsefesini benimsemek olmalı. Bu varsa doğru beton vazgeçilmez bir ilke olur” açıklamalarını yaptı.