Dünyanın önde gelen iş makinesi üreticilerinden Liebherr, teleskopik bomlu paletli vinç yelpazesini yeni 150 ton kapasiteli LTR 1150 ile genişleterek vinç modelleri arasına bir yenisini daha ekledi.
Liebherr’in yeni ürettiği LTR 1150 teleskopik bomlu paletli vinç, 150 ton kapasitesi ile 100 ton kapasiteli LTR 1100 ile 220 ton LTR 1220 arasındaki yerini aldı. Öne çıkan özellikler arasında ekonomik taşıma yer alırken, aynı zamanda mevcut kapasiteyi en üst düzeye çıkarmak için Liebherr’in VarioBase sistemine sahip ilk teleskopik paletli vincidir. 52 metrelik bir boma sahiptir ve mevcut uzatmalar, maksimum kanca yüksekliğini 83 metreye çıkarıyor. Liebherr, kapasitesinin daha küçük olduğu LTR 1100’dan yüzde 50 daha fazla olduğunu ancak taşımanın da benzer şekilde kolay yapılabildiğini belirtti. Paletli çerçeveleri dahil toplam ağırlık 60 ton ve taşıma genişliği 3,5 metredir. Paletlerin çıkarılmasıyla en büyük yük 38 tona ve genişlik 3 metreye düşüyor. Üretici bunu “Kompakt ve güçlü, tek seferde taşıma” şeklinde ifade ediyor. LTR 1100’deki sisteme benzer olarak, 11 tonluk paletli araçları kaldırmak için dört adet döner hidrolik kriko silindirinden oluşan bir sistem takıldı böylece taşıma römorku paletler kapalıyken vincin altından geçebilmesi sağlandı.
“Rüzgar Hızı Yük Tabloları” ile saniyede 15,6 metreye kadar çalışabiliyor
Kolay dengeleme ise yeni modelin bir diğer özelliği arasında yerini alıyor. Dört asansörde karşı ağırlığın tamamı monte edilebiliyor. 11 tonluk iki merkezi döşeme için iki, 41 tonluk maksimum döner platform balastı için de iki kaldırmaya ihtiyaç duyuyor. VarioBase, yük kapasitesini palet genişliğine ve dönüş açısına göre gerçek zamanlı olarak belirliyor. Özelliğin başlıca faydası, özellikle palet genişliği azaldığında, rayların köşelerinden kaldırma sırasında mevcut kapasiteyi maksimuma çıkarmak. İz genişliği ayarları 5,8, 5,0 ve 3,5 metre olarak mevcut. Diğer LTR modellerinde olduğu gibi yeni modelde de 4 dereceye kadar eğimler için yük çizelgeleri bulunurken, bunlar 0,3, 0,7, 1,5, 2,5 ve 4 derecelik seviyede bulunuyor. Üretici, birçok bom konumunda tam yük kapasitesinde saniyede 15,6 metreye kadar çalışmayı mümkün kılan “Rüzgar Hızı Yük Tabloları”nın da mevcut olduğunu belirtti. Uygulamalar arasında, ağır hizmet tipi toplama ve taşıma kapasitesinin özellikle değer taşıdığı türbin kurulumu ve bakımına yönelik rüzgar enerjisi projelerindeki destek çalışmaları yer alıyor.