İnşaat ve iş makineleri sektöründe yaşanan gelişmeleri, 27 yıldır hiç ara vermeden okuyucularına aktaran Makina Market, hala ilk sayıdaki heyecanı ile yayın hayatını sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Medcem Çimento, Türkiye’nin hazır beton ihtiyacını karşılıyor

Akdeniz Bölgesi’nin hazır beton ihtiyacını karşılamak üzere faaliyetlerine başlayan Medcem Beton, Mersin ve Adana illerinde bulunan 5 ayrı noktada toplam 1.500.000 m3/yıl beton üretim kapasitesi ile çalışmalarını sürdürüyor. Yeni nesil üretim teknolojileri ve modern CRM yaklaşımlarıyla pazar payını istikrarlı bir şekilde artıran firma, dünya genelinde hızla yayılan bir marka olmayı hedefliyor. Makina Market olarak hem sunduğu ürünlerle müşteri memnuniyetini yakalayan hem de doğa üzerinde olumlu etki bırakmak adına çevreci çalışmalar yürüten firmanın Genel Müdürü ve Türk Çimento Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kahya ile bir araya geldik ve sorularımızı yönelttik.

Murat KAHYA – Medcem Çimento Genel Müdürü

Medcem Beton ne zaman ve hangi amaçla kuruldu?

Medcem Beton, 2015 yılının Ocak ayında Eren Holding’in bir iştiraki olarak kuruldu. Akdeniz bölgesinin hazır beton ihtiyacını karşılamak üzere faaliyetlerine başlayan şirketimiz, ilk olarak Mersin’in Akdeniz ilçesinde bulunan Karacailyas Hazır Beton Tesisi ile üretim çalışmalarına başladı. Ardından Temmuz 2015 tarihi itibarıyla Adana’da Sarıçam Hazır Beton Tesisi ve Mersin’de Yalınayak ile Mezitli Hazır Beton Tesisleri sayesinde sektörde yerimizi aldık. Farklı sektörlerin ihtiyacı olan hazır beton konusunda başta inşaat sektörüne yönelik üretimler yaparak işe başladık. Başlangıçtaki ilk hedefimiz son teknolojiyi kullanarak, üretim yapmak ve bunu yaparken çevreye zarar vermeyen, sürdürülebilir bir yapı kurmak oldu. Şu anda da bu hedefimize sadık kalarak müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu ürünleri en kaliteli şekilde üretiyor ve bunları doğru fiyatta en hızlı şekilde teslim ediyoruz. Bununla beraber, tüm operasyonlarımızda sosyal faydayı gözetiyor ve temiz çevre ilkeleriyle uyumlu olmaya gayret ediyoruz.

Medcem Beton, Türkiye’de faaliyetlerini hangi noktada sürdürüyor? Mevcut tesislerinizin kapasitesi nedir? Üretim tesisleriniz hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz?

Medcem Beton olarak üretimimizi, Mersin ve Adana illerinde bulunan 5 farklı lokasyondaki tesislerimizde gerçekleştiriyoruz. Tesislerimiz Adana ilinde Sarıçam, Mersin ilinde Karacailyas, Yalınayak, Silifke ve Anamur’da bulunuyor. Ülkemizin en büyük ve önemli özel sektör yatırımlarından olan Zetes (Zonguldak Eren Enerji Termik Santrali) ile Medcem Madencilik Çimento Fabrikası yatırımları gibi önemli yapılarda özel hazır beton ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 5 ayrı lokasyonda toplam 1.500.000 m3/yıl beton üretim kapasitesi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaları; yeni nesil üretim teknolojileri ve modern CRM yaklaşımları yaparak, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımaya devam ediyoruz.

Beton üretiminde hammaddeyi nereden tedarik ediyorsunuz? Kendi bünyenizde maden ocakları bulunuyor mu? Bulunuyorsa bu ocaklar nerelerde yer alıyor, bilgi alabilir miyiz?

Beton üretiminde gerekli olan ana hammaddeler çimento ve agrega. Çimentoyu kendi şirketimiz olan Medcem Madencilik ve Yapı Malzemeleri’nden (Medcem Çimento) tedarik ediyoruz. Agregayı ise tesislerimize yakın bölgelerdeki tedarikçilerden sağlıyoruz.

Kaliteli ve sağlam beton üretimi için özellikle nelere dikkat ediyorsunuz? Üretimini yaptığınız beton çeşitleri nelerdir?

Medcem Beton’da tüm üretim süreçlerimiz tamamen müşterimizin ihtiyaçları ve gereksinimleri doğrultusunda şekilleniyor ve en kaliteli, verimli ürünleri üretme üzerine odaklanıyoruz. Bu amaçla üretim anlamında sektördeki tüm yenilikleri takip ederek hazır beton üretim tesislerimizde, A’dan Z’ye Yaş Sistem Hazır Beton Üretim teknolojisiyle çalışıyoruz. Üretimini gerçekleştirdiğimiz tüm ürünler ulusal ve uluslararası bütün standartlara uygun olarak hazırlanıyor. Hazır Beton Tasarım Reçeteleri’ne ait olan tüm bileşenleri tam otomasyon sistemine sahip tesislerimizde üretiyoruz. Tesislerimiz bünyesinde standart beton ürünleri, özel beton ürünleri, şap betonları, Shotcrete, kendiliğinden yerleşen beton (KYB) ve hafif beton gibi diğer beton ürünlerini üretebiliyoruz.

Üretim tesislerinizde kullandığınız teknolojilerden ve iş makinelerinden bahseder misiniz?

Tüm üretim tesislerimiz Yaş Sistem Hazır Beton Üretim teknolojisine sahip. Standartlara uygun olarak hazırlanan Hazır Beton Tasarım Reçeteleri’ne ait tüm bileşenler, vuruşkan otomasyon sistemine sahip tesislerimizde üretilerek, transmikserler aracılığıyla alıcıların belirlediği lokasyonlara sevk ediliyor. Yine merkezi Almanya’da bulunan ve dünyada 120’den fazla ülkede aktif olan Avrupa’nın en büyük yazılım şirketi SAP’a ait “SAP ERP” ürününü Vuruşkan Otomasyon sistemine entegre etmiş durumdayız. Bu da bize üretim süreçlerini sıfıra yakın hatayla yönetme şansı veriyor. Üretim tesislerimizde 51 adet transmikser, 10 adet mobil ve 1 adet sabit pompa ile çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Çevre duyarlılığı konusunda ne gibi adımlar atıyorsunuz? Bu konuda hangi üretim teknolojilerini kullanıyorsunuz?

Eren Holding bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bütün Medcem kuruluşları, hem çevreyi korumak hem de daha yaşanabilir, sürdürülebilir bir şekilde hizmet sunmak için temiz bir geleceğin kurulması inancıyla çalışıyor. Medcem Beton bünyesinde yürüttüğümüz tüm çalışmalarda biz de aynı hedefle süreçlerimizi kurguluyoruz. Bu amaçla üretim tesislerimizin; çevresel etkilerinin minimize edilmesi, doğal kaynakların korunması, iklim değişikliği ile mücadeleye destek verilmesi, CO2 salınımının azaltılması, enerji ve kaynak verimliliğinin sağlanması gibi temel değerleri gözeten bir yapıda olması bizim için çok önemli. Attığımız her adımda ve geliştirdiğimizde her teknolojide bu hedefimize biraz daha yaklaştığımızı söyleyebilirim.

“Sıfır atıksu” felsefeniz gereği yaptınız çalışmaları detaylandırır mısınız?

Medcem Beton, müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik kaliteli ve verimli ürünler üretirken, temiz bir gelecek hedefine ulaşmak için de çevreyi, çalışanlarını ve toplumunu korumak amacıyla sürekli iyileştirme faaliyetleri yürütüyor. Bu hedef doğrultusunda sürdürdüğümüz projelerimizden biri de “Sıfır Atıksu”. Daha çevreci ve doğaya daha az zarar veren hammaddeleri kullanmayı içeren bu projemizde amacımız, giderek azalan ya da kirlenen doğal kaynaklarımızı koruma altına almak. Bir yandan atıkların azaltılmasını sağlarken bir yandan da geri kazanım sağlamak istiyoruz. Üretim tesislerimizde daha çevreci bir süreç olması için gerekli tüm teknolojik altyapıyı da geliştiriyoruz.

Yatırım planlarınızdan bahseder misiniz?

Medcem Beton, diğer Eren Holding iştiraklarıyla birlikte ticari alanını ve pazarını geliştirmek için sürekli çalışırken aynı zamanda yeni yatırımlarla da üretim teknolojilerini güncellemeye ve daha çevreci bir yapıya kavuşmaya gayret ediyor. Hedefimiz; yaşadığımız topluma, çevreye ve insana duyarlı bir şirket olmak ve bu amaçla da sektörümüzdeki tüm güncel gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Üretim sahalarımızı sürekli güncelleyerek kendimizi geliştiriyoruz. Temel hedeflerimiz sektörümüzdeki gücümüzü artırmak, satışlarımızı yükseltmek ve yeni pazarlara açılmak. Bunu yaparken de iklim değişikliğiyle mücadele etmek, çevreyi korumak ve doğanın sürdürülebilirliğini sağlamayı da en önemli hedeflerimiz arasında tutuyoruz. Enerjiyi daha verimli kullanma, yenilebilir kaynaklara yönelme, daha az atık çıkarma ve hammadde temini konusunda daha çevreci süreçler işletmek de hedeflerimiz arsında. İklim değişikliği ile mücadele ve karbon emisyonlarımızı azaltma ajandamızdaki öncelikli maddeler arasında yerini aldı. Bu hedeflerimiz doğrultusundaki yatırımlarımızla kendimizi büyütmeyi sürdüreceğiz.

DCIM\100MEDIA\DJI_0061.JPG

Beton sektörünün genel durumu ile ilgili değerlendirme yapar mısınız?

Şu anda tüm dünyada devam eden farklı sorunlar, hem yerel hem de küresel ekonomiyi ve sektörleri derinden etkilemeye devam ediyor. Enerji krizinin bir türlü çözülememesi, pandeminin yarattığı etkilerin devam etmesi, ekonomik olarak üretimde yaşanan daralma, tedarik krizi, lojistikte yaşanan sıkıntılar, tüm bunlara eklenen siyasal dengesizlikler ve hatta savaşlar sektörleri derinden etkilemeyi sürdürüyor. Hazır beton sektörü de hem yerel hem de küresel pazarda ekonomik olarak dar boğazdan geçiyor. Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği emtia fiyatlarındaki artış ve enerji sorunu hem üretim hem de satışta ekonomik dengesizlikleri beraberinde getirdi. Ülkemiz ekonomisi için çok önemli bir sektör olan hazır betonda, gerek üretimin devamlılığı gerekse de ekonomik koşullarda tedariği sağlamak zorundayız. Bunun için de sektörel olarak doğru stratejileri geliştirmeli, bunu farklı politikalarla kamusal olarak desteklemeli ve yapılacak düzenlemelerle özellikle ihracat konusunda çok daha rekabetçi bir konuma gelmeliyiz. Yaşanan gelişmeleri göz önüne alarak çok daha esnek ve dinamik bir strateji izlememiz gerekiyor. Biz de şirket olarak bunu gerçekleştirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

<strong>Mechtalks, bina endüstrisinde sürdürülebilirliğin yol haritasını çizdi</strong>

SONRAKİ HABER

<strong>Çevreci tesislere 'Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi' düzenlenecek</strong>

BENZER HABERLER
Total
0
Share