İnşaat ve iş makineleri sektöründe yaşanan gelişmeleri, 27 yıldır hiç ara vermeden okuyucularına aktaran Makina Market, hala ilk sayıdaki heyecanı ile yayın hayatını sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

ŞENOL MAKİNA’NIN YENİ UYGULAMASI İLE YÜKÜNÜZ GÜVENDE

ŞENOL MAKİNA, KANCA ALTI ÜRÜN GRUPLARININ TEST, MUAYENE VE TEKNİK BİLGİLERİNE KOLAYCA ERİŞİLEBİLMESİ İÇİN BİR PROJE GELİŞTİRDİ. TSE TARAFINDAN KALİBRASYONU YAPILAN 450T KAPASİTELİ ÇEKME TEST CİHAZINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN YÜK TESTLERİ SONRASINDA KULLANICILAR, HER BİR ÜRÜN ÜZERİNDEKİ KAREKODLARI, AKILLI BİR CİHAZDAN OKUTARAK ÜRÜNLE İLGİLİ TÜM DETAYLI BİLGİLERE ULAŞIYOR, BU SAYEDE İŞ GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ KOLAYCA ALINIYOR.

 

Ürettiği yük kaldırma ve taşıma ekipmanları ile 50 yıla yakın süredir faaliyetlerini sürdüren Şenol Makina, kendi sektöründe ve dünya çapında ses getirecek önemli bir çalışmaya imza atarak, uzun yıllardır birçok firmanın ihmal ettiği, iş yükü ya da zaman kaybı olarak gördüğü kanca altı ürün gruplarının test ve muayene takiplerini kolaylaştırmak için “Karekodlu Sertifika Bilgi Sistemi” adında bir proje geliştirdi. Bu proje ile her bir ürün üzerinde bulunan karekod ile ürünlerin sertifikalarına, test ve muayene tarihlerinin yanı sıra ürünün teknik bilgilerine de kolayca erişilebilecek. Geliştirdikleri uygulama ile sektörde bir farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Şenol Makina Dış Ticaret Yetkilisi Bahadır Şenol, iş güvenliği açısından oldukça kritik öneme sahip kanca altı ürün gruplarının takibini bu program üzerinden sağlayarak müşterilerinin ve kullanıcıların ürünleri kolayca takip etmesini sağladıklarını ve böylece oluşabilecek bir iş kazasının da önüne geçtiklerini ifade etti. Bahadır Şenol, “Başlattığımız bu yeni uygulama ile denetimleri kolaylaştırmak, iş, işçi ve ürün güvenliğini arttırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

UYGULAMA NASIL ÇALIŞIYOR?

Avrupa Standartları İş Güvenliği Yönetmeliği ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğince kanca altı ürün grupları en az yılda bir kez test ve muayeneye tabii tutularak sertifikalandırılması gerekiyor. Fakat Türkiye’deki birçok firma gerek denetim eksikliği gerekse iş yükü ve zaman kaybı olarak gördüğü bu muayenelere gerekli hassasiyeti göstermiyor. Dolayısıyla iş kazalarına da davetiye çıkarıyor. Avrupa menşeli firmalarda test ve muayenelerin bir şirket kültürü haline geldiğini ifade eden Şenol, “Türkiye’nin en önemli, rüzgar enerjisi türbini kurulumu yapan Almanya merkezli bir müşterimiz, Türkiye’de iş yaptığı için yılda bir kez tüm kanca altı ürün gruplarını firmamıza göndererek TSE onaylı makinemizde yük testlerinin yapılmasını talep ediyor. Bu ürünlerin yük testleri yapıldıktan sonra, sertifikalarını düzenliyoruz. Firma bunu bir şirket kültürü haline getirmiş. Bu hassasiyetin yerli firmalarımızda da böyle olması gerekiyor” dedi. Türkiye’deki ağır kaldırma sektöründe kanca altı ürün gruplarının test ve muayene gerekliliğine ilişkin farkındalığı arttırmak için harekete geçtiklerini ifade eden Şenol, “Müşterilerimizin iş takip özelinde işlerini kolaylaştırmak için yeni bir uygulama başlattık. Kanca altı ürün gruplarının test ve muayene takibini yapmak için bir aplikasyon geliştirdik. Bu aplikasyon üzerinden test ettiğimiz ürünlere atadığımız karekodlar ile anlık olarak zamandan ve mekandan bağımsız olarak sertifikaya ulaşılabiliyor. Bu sertifikaya ulaşabilme kolaylığı şantiye ile ofis arasındaki bilgi karmaşasının da önüne geçiyor” şeklinde ifade etti.

 

 

ZAMAN VE İŞ GÜCÜ KAYBI

Zaman zaman firmalar, boyama ya da numaralandırma gibi geleneksel yöntemlerle ürünleri takip etmeye çalıştıklarını belirten Şenol, “Özellikle ürünü direkt olarak kullanan bir personel, ürünün en fazla kaç tona dayanabileceği, hangi tarihe kadar kullanılabilirliği ile alakalı olarak net bir bilgiye ulaşma şansı oldukça zor olabiliyor. Bu süreçler ek bir zaman kaybı ve iş yükü getiriyor. Dolayısıyla bu ürünlerin kontrolleri de oradaki operatörün inisiyatifine veya sorumluluk alma durumuna bağlı kalıyor” ifadelerini kullandı. Şenol Makina olarak dijitalleşme çağına uygun olarak modern bir yöntem bulduklarını vurgulayan yetkili, “Geliştirdiğimiz aplikasyon ile zaman ve mekandan bağımsız olarak karekod okuyucu sayesinde akıllı telefonlar ve tablet aracılığı ile doğrudan karekodu okutarak ilgili ürünün sertifikasına ulaşılabiliyor. Bu sertifika üzerinden ürünün kullanabileceği tonaj ve son kullanım tarihlerine ulaşılabiliyor. Bu da operatöre ek zaman kaybı ya da iş yükü getirmeden ürünleri güvenli bir şekilde kullanmasını sağlıyor” dedi.

 

 

APLİKASYON İLE KORSAN REVİZYONLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Müşterilerin en çok şikayetçi olduğu konulardan bir tanesinin de korsan revizyon adını verdikleri ürünün sertifikası üzerinde kötü niyetli değişiklikler ve oynamalar olduğunu belirten yetkili, “Örneğin 3 ton kapasiteli bir kanca altı ürünü 5 ton olarak değiştirilerek projelerde kullanılıyor. Şenol Makina olarak geliştirdiğimiz aplikasyon bunun da önüne geçiyor. Ürünler tek bir veri merkezinden ve yüzde 100 doğrulanmış bir şekilde kullanıcılara ulaşıyor” şeklinde konuştu.

 

APLİKASYONUN AVANTAJLARI

Aplikasyon programının sağladığı en önemli avantajlardan bir diğeri ise ürünlerin test tarihleri yaklaştığında müşteriye hatırlatma bildirimlerinin ve e-posta gönderilmesi olduğunun altını çizen yetkili, “Ürünlerin muayene geçerlilik tarihinden 2 hafta ve 1 hafta öncesinden müşterilerimize hatırlatma bildirimleri ve e-postaları otomatik olarak gönderiliyor. Böylece bu tarihler rahatlıkla takip edilebiliyor” dedi. Aplikasyona erişim bilgileri Şenol Makina tarafından sağlanıyor. Firma aplikasyon için 2 tür kullanıcı belirledi. Birinci tür (Firma tarafından atanmış yetkili kişi), aplikasyon üzerinden ürünler ile ilgili bütün bilgilere ulaşabiliyor. Sertifikaları online olarak indirebiliyor. 2. tür kullanıcı ise aplikasyonu kullanan fakat firma tarafından yetkili olarak atanmamış kişilerdir. Bu kullanıcılar aplikasyon üzerinden karekodları okutarak sınırlı olarak ürün ile ilgili bilgilere ulaşabiliyor. 2. tür kullanıcılar ürünü şantiyede aktif olarak kullanan çalışan operatör ve personel için tasarlandı. Bu kullanıcılar sadece ürünün muayene geçerlilik tarihi ve kaç ton yüke dayanıklı olduğu bilgisine ulaşabiliyor.

 

KAREKODLARIN ÜRÜNE YERLEŞTİRİLMESİ”

Programın temel taşı olan karekodlarla ilgili bilgi veren Şenol, “Karekodların okutulması oldukça önemli çünkü sistem tamamen bunun üzerinden işliyor. O nedenle karekodların herhangi bir zarara uğramaması için oldukça hassas davranıyoruz. Karekodlu etiketleri gümrüklerde kullanılan mühürlü sistemlere benzer olarak ürün üzerinde deformasyona uğramayacak şekilde yerleştiriyoruz. Örneğin çelik sapan gibi daha yüksek tonajlı ürünlerde de metal bir etiketin üstüne karekodları yazıyoruz. Kırılıp kesilmediği sürece sorun teşkil etmiyor” şeklinde konuştu.

 

“OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUZ”

Aplikasyonu kullanıma kurumsal firmalarla başladıklarını ifade eden Bahadır Şenol, “Şu anda çalıştığımız tersane, demir çelik fabrikaları ve ağır sanayi sektörlerindeki müşterilerimiz aplikasyonu kullanmaya başladı. Oldukça memnunlar. Hatta bazı firmalar takip edilmesi gereken kanca altı ürün grubu haricindeki diğer ürün gruplarında da aynı denetimi yapabilmek için aplikasyon yazdırma talebinde bulundular” dedi.

 

KANCA ALTI ÜRÜNLER VE İŞ GÜVENLİĞİ

Uygulamayı yaygınlaştırmak ve tüm firmaların kullanmasını istediklerinin altını çizen yetkili, “Ne yazık ki sektörde yaygın olarak ‘yaptırmaya gerek yok’ görüşü hakim. Birçok firma bu denetim ve muayeneleri ihmal ediyor. Fakat bu ürünler iş güvenliği açısından oldukça kritiktir. Herhangi bir ihmale ihtimal veremeyeceğimiz, her gün belki de farkında olmadan defalarca altından geçip gittiğimiz kanca altı ürün gruplarından doğabilecek bir kaza, firmalara ekonomik yükün yanı sıra can kayıplarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle sektördeki paydaşlarımızı, yılda en az bir kez ürünlerinin muayene ve denetimlerini gerçekleştirerek firmalarını ve personellerini güvence altına almalarını önemle tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

DİDO MADENCİLİK YENİ HMK 390 LCHD İLE ÜRETKENLİĞİNİ ARTIRDI

SONRAKİ HABER

TEKFEN İNŞAAT, 100 MİLYON DOLARLIK PROJEYE YENİDEN BAŞLIYOR

BENZER HABERLER
Devamını Oku

Türk doğal taşları dünya sahnesinde

Türk doğal taşı, bu yıl Singapur’da düzenlenen dünyanın önde gelen mimarlık festivali ‘World Architecture Festival ‘de (WAF) yer…
Total
0
Share