İş makinelerine yönelik kova ve ataşman üretimi gerçekleştiren TSS Mühendislik, mermer ocakları ve madenlere özel geliştirdiği ürünler ile dikkat çekiyor. 30 yıllık tecrübeyle iş ortaklarına kaliteli çözüm sundukları belirten TSS Mühendislik Genel Müdürü Ayhan Şahin, “Başta iş makinesi distribütörleri ve bayileri olmak üzere birçok firma için standart veya uzun erişim bom ve arm, kova, quick coupler, fork, riper, braket gibi özel üretimler yapıyoruz” dedi.
İş makinelerinin çalıştıkları alanlarda en iyi verimi sunmaları için kullandıkları kova ve ataşmanların dayanıklı olması ve her koşulda işlevlerini yerine getirmesi gerekiyor. Kocaeli Dilovası’ndaki modern tesislerinde son teknoloji ekipmanlar kullanarak, kova ve ataşman üretimi yapan TSS Mühendislik, en zorlu saha çalışmalarında müşterilerine çözüm ortaklığı sağlıyor. Makina Market olarak TSS Mühendislik Kurucusu ve Genel Müdürü Ayhan Şahin ile bir araya gedik ve firmanın üretimi ve pazardaki faaliyetleri hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.
Kova ve ataşman üretiminde 30 yıllık tecrübe
Firmanın kuruluş ve faaliyet alanları hakkında bilgi veren TSS Mühendislik Kurucusu ve Genel Müdürü Ayhan Şahin, “TSS Mühendislik, yeni bir isim olarak görülse de aslında 30 yıllık bilgi birikimini arkasına alarak, sektöre hizmet veriyor. Ağırlıklı olarak iş makineleri distribütörlerinin ithal ettiği makineler için sıfır kova ve ataşman üretimi yapıyoruz. Özellikle mermer ocakları ve madenlere özel geliştirdiğimiz ürünler ile bu sektörlerde öncü konumda hizmet veriyoruz” ifadelerini kullandı.
4000 m2’lik fabrikada yıllık 4 bin ton üretim
Üretim yaparken alanında uzman kadro, süreçteki verimliği artırırken olası problemlere karşı önleyici tedbirler alabiliyor. Bu doğrultuda üretimde kalifiyeli çalışanların çok önemli bir yerde bulunduğuna dikkat çeken Ayhan Şahin, TSS Mühendislik’in üretim yeri ve ekip büyüklüğü hakkında şu detayları paylaştı: “TSS Mühendislik olarak Dilovası OSB’de kurulu 4000 m2’lik bir fabrikada yıllık 4000 tonluk kova ve ataşman üretimi yapıyoruz. Ekibimiz, 11 beyaz yakalı mühendis ve alanında uzman 50 mavi yakalı teknisyen, operatör ve usta ile toplam 60 kişilik bir kadrodan oluşuyor.”
“İş makinesi distribütörlülerine OEM üretim yapıyoruz”
Üretimini yaptıkları ürün gruplarından bahseden Ayhan Şahin, “İş makinesi distribütörleri ve bayileri olmak üzere mermer ocakları ile maden, inşaat ve hafriyat firmalarına yönelik üretim yapıyoruz. Standart veya uzun erişim bom ve arm, kova, quick coupler, fork, riper, braket gibi birçok ürün grubunda özel üretim yapıyoruz” dedi ve iş ortaklığı yaptıkları firmalar hakkında bilgi verdi. Şahin, “Başta Enka Hitachi, Ascendum Volvo, Borusan Cat, Liebherr Türkiye, Hasel Kobelco, Temsa Komatsu olmak üzere yurt içindeki tüm distribütörlere toplu üretim yapıyoruz. Ayrıca yurt dışındaki iş makinesi bayilerine de uzun erişim arm ve boom, kova gibi özel üretimler yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Üretimde birinci sınıf çelik kullanılıyor
Bayi veya müşteriden gelen sipariş sonucunda son kullanıcıya saha ziyareti gerçekleştirerek, üretim sürecine başladıklarına değinen Şahin, sonrasında müşteri isteği ve saha koşullarına göre kova ve ataşmanları projelendirdiklerini söyledi ve sözlerine şekilde devam etti: “Proje tamamlandıktan sonra müşteri onayı alıyoruz. Ürünün her bir parçası pozlanarak gereksinimlerine göre CNC kesim tezgahlarında Hardox450/500, S90QL ve S355J2+N kalite çeliklerden kesimi yapılıyor. Takiben CNC abkant press ve silindir tezgahlarında parçaların büküm işlemleri gerçekleştiriliyor. Aynı anda flanş ve pim gibi parçalar torna ve frezede işleme alınıyor. Takiben ön işlemesi gerçekleşen parçaların montajı hazırlanan teknik resme göre yapılıyor. Montaj sonrası çeliğin kalitesine göre Lincoln Electric MC710 veya Novofil ER-110 kaynak telleri kullanılarak kaynatılıyor. Daha sonra kaynak kontrolü yapılıyor ve askılar işlenmek üzere bohrwerk işleme aşamasına geçiyor. İşlemeyi takiben ürün kumlanıyor ve piston veya pim gibi parçaların son montajı yapılarak boyanıyor.”
“Ar-Ge ile müşteri memnuniyetinin devamlığını sağlıyoruz”
Uzun ömürlü kova ve ataşmanlar üreterek müşteri memnuniyetinde sürekliliği sağlamak için çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini aktaran Ayhan Şahin, “Kova ve ataşmanların sadece garanti süresi boyunca değil, bu garanti süreci sonlandıktan sonrada sorunsuz çalışması için sürekli AR-GE yapıyoruz. Öncelikle firmamız üretimde sadece İsveç SSAB Hardox450/500 ile Strenx700 ve G.Kore Posco S355J2+N çelikleri kullanarak, kalite çizgisini yükselterek ve en önemlisi standardizasyon sağlandı. Bunun sonucu olarak da ürünlerin hizmet ömürleri uzadı. Ürünlerin analizleri yapılırken mutlaka müşteri kullanım şekli ve ocak, maden yapısı dikkate alınıyor. Ayrıca müşterilerden gelen geri bildirimlere göre projeler, anında revize edilerek sonraki ürünlerin daha kusursuz çalışması sağlanıyor” dedi.
“Talep miktarı, üretim kapasitemizin üstünde”
Pazara sundukları ürünlerde kaliteyi en önemli kriter olarak belirlediklerini ifade eden Ayhan Şahin, “Firmamız, 30 yıllık bilgi birikimi sayesinde her ocak ve maden sahasının şartlarına göre terzi usulü üretim yapıyor. Mermer sektöründeki en önemli problem malzemenin zorlanması sırasında çatlaması, kırılmasıdır. Madencilikte ise çıkarılan cevherlerin özellikleri, makine ve ekipmanlarda en fazla aşınmaya neden olan sektörlerin başında geliyor. Kullandığımız çelik ve kaynak tellerinde dünyanın en iyi markalarıyla çalışıyoruz. Böylece kullanım ömrü diğer marka ürünlerine göre daha üstün performans gösteriyor. Ayrıca özel tasarımlarımız sayesinde ürünlerimiz, müşterilerimizin kullanımıyla kusursuz bir şekilde uyuşuyor. Kalite politikamız ve sorunsuz ürünlerimiz nedeniyle talep miktarı üretim kapasitemizin üstünde bulunuyor” şeklinde konuştu.
İç pazar öncelikli satış operasyonu
Firmanın Türkiye’deki konumu ve ihracat hacmi hakkında açıklamalarda bulunan Şahin, “Şirketimiz iç pazar payı olarak kendi sektöründe tonaj, adet ve ciro olarak 2. sırada olmasına rağmen marka değeri, müşteri memnuniyeti ve ürün kalitesi olarak lider konumda yer alıyor. Sahadan aldığımız geri bildirim ve taleplere göre kapasite artışı yapmamız durumunda tonaj ve ciro olarak da kolaylıkla ilk sıraya yükselme şansımız bulunuyor. Ürünlerimizin yaklaşık %10’unu ihraç ediyoruz. Almanya, Portekiz, Romanya, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Vietnam, Mısır, B.A.E gibi ülkelerdeki bayi ve firmalara ihracatımız devam ediyor. İç pazardaki talep nedeniyle ihracata yeterli pay ayıramıyoruz. Şirket prensipleri gereği önceliği Türkiye’nin kalkınmasında rol oynayan yerli firmalara ayırıyoruz” sözlerini kaydetti.
7/24 hızlı servis hizmeti
Satış sonrası servis hizmetlerinde kalite ve hız konusunda en iyi olmayı amaçladıklarına dikkat çeken Şahin, “Türkiye’deki en hızlı SSH servisini verdiğimizi söyleyebilirim. Maden ve ocaklar vardiya usulü 7/24 çalışan alanlardır. Bu nedenle hafta sonu veya resmi tatil fark etmeden servis hizmeti sağlıyoruz. Adana, Antalya, Denizli, Konya, Bursa, Balıkesir ve Kocaeli’nde sürekli servis personelimiz bulunuyor ve arıza durumunda hemen aksiyon alabiliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“2023 yılında kapasitemizi yüzde 50 artırmayı planlıyoruz”
2022 yılı ve sonraki dönemler için satış ve servis hizmetlerinden de söz eden Şahin, “2022 yılının ilk yarısında hem adet hem de ciro olarak 2021 yılının tamamını yakaladık. Ortalama satış hacmimizi her yıl ikiye katlıyoruz. Kaliteli üretim ve servis anlayışımız sayesinde firmamıza olan talep miktarı her geçen gün daha fazla artıyor. Bu nedenle 2023 yılında kapasitemizi yüzde 50 artırmayı planlıyoruz. Ayrıca pandemi sürecinde yaşanan hammadde tedarik zincirindeki bozulmayı tekrar yaşamamak için 2023 yılında kullanacağımız özel nitelikli çelik yatırımımız için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz” dedi.