TÜRKİYE’NİN İLK KADIN KULE VİNÇ OPERATÖRÜ NURAY YURT, METRELERCE YÜKSEKLİKTE Pİ MAKİNA’NIN VİNCİNİ USTALIKLA KULLANIYOR. Pİ MAKİNA İLE GÖKYÜZÜNDE KENDİSİNİ GÜVENDE HİSSETTİĞİNİ İFADE EDEN ÜÇ ÇOCUK ANNESİ NURAY YURT, “Pİ MAKİNA KULE VİNCİNİN DÖNÜŞÜ, PERFORMANSI VE ÇALIŞMA KONFORUNDAN ÇOK MEMNUNUM” DEDİ.
İzmir’de yaşayan üç çocuk annesi 50 yaşındaki Nuray Yurt, Türkiye’nin ilk kadın kule vinç operatörü olarak gerçekleştirdiği çalışmalarla ön yargıları yok ediyor. Çevresindekilerin “Bu iş erkek işidir yapamazsın” sözlerine aldırış etmeden var gücüyle kimi zaman 120 metreyi bulan yükseklikte çalışmalar yürüten Yurt, erkek meslektaşlarına meydan okuyor.
“BİR KADIN BU İŞİ NASIL YAPAR? DEDİLER”
13 yıl öğrenci yurdunda müdürlük yaptıktan sonra kule vinç operatörü olarak iş hayatına devam eden Nuray Yurt, mesleğe başlangıç hikayesini ‘Makina Market’e şu sözlerle anlattı: “Benim her zaman makinelere karşı ilgim vardı. 13 yıl öğrenci yurdunda müdürlük yaptıktan sonra arkadaşlarımızla iş makineleri alım, satım ve kiralama üzerine bir iş kurduk, ancak işlerimiz planlandığı gibi gitmedi. Neredeyse her şeyimi kaybettikten sonra kule vinç, mobil vinç ve forklift ehliyeti aldım. Daha sonra kule vinç operatörlüğü yapmaya karar verdim. 5 yıldır da başarılı bir şekilde mesleğimi sürdürüyorum. Beni görünce şaşıranlar oluyor. ‘Bir kadın bu işi nasıl yapar?’ diyorlar. Oysaki yurt dışında bu işi yapan çok fazla kadın var. Çevremdekiler de kuleye nasıl çıktığıma şaşırıyor. Makine kullanımı konusunda pek tepki almıyorum çünkü hepimiz kullanabiliriz. Ancak bu işi yapmak için yükseklik korkunuzun olmaması lazım. Şu anda 38 metre yükseklikte çalışıyorum. Bugüne kadar en fazla 85 metre yükseklikte çalıştım. Şu an çalıştığım şantiyede, inşaat yükseldiğinde vincimiz de 120 metre yükseğe kadar çıkacak.”
TİTİZ ÇALIŞMA
Yaptığı işin önemine değinen Yurt, “Bu işi titizlikle yapmak, verilen komutları yerine getirmek zorundayız. Ben işimde çok dikkatli olduğumu düşünüyorum fakat güvenlik için kullandığım kule vinçte bir o kadar önemli. Pi Makina’nın kule vincini kullanıyorum. Makine, dönüş hızı, sarsmadan yükleri taşıyabilme kabiliyeti ve kabin konforu, kullanım ve güvenli olmasıyla mükemmel performans sergiliyor. Pi Makina vinçlerinin gücü sayesinde 4-5 tonluk yükleri rahatlıkla kaldırıp bir yerden bir yere arkadaşlarımızı riske atmadan rahatlıkla taşıyabiliyorum. Biz vincin üstündeyken aşağıda bulunan insanların hayatları bir nevi bize bağlı. Bizim bir hatamız aşağıdaki insanların hayatlarına mal olabilir. Bu yüzden bizim mesleğimizde iyi bir makineyle titiz çalışmak gerekiyor” dedi.
Pİ MAKİNA İLE YÜKSELİYOR
Bu işi yapacak olan kişilerin yükseklik korkusunun olmaması gerektiğini belirten Yurt, “Bazı projelerde 120 metre yükseklikte çalışıyorum, bu işi yapanların yükseklik korkusu olmaması gerekiyor. Pi Makina’nın kule vincine güvendiğim için metrelerce yüksekte kendimi güvende hissediyorum. Kule vinç kabini artık bizim evimiz oldu. Uzun saatler kabin içerisinde vakit geçiriyoruz” dedi.
TÜRKİYE’NİN İLK KADIN KULE VİNÇ OPERATÖRÜ
Türkiye’de kule vinç operatörlüğünü kadınların yapamayacağı konusunda bir ön yargı olduğunu söyleyen Yurt, “Türkiye’nin ilk ve şuan çalışan tek kadın kule vinç operatörü benim diye biliyorum. Rusya’da ve Avrupa’da kule vinç operatörlüğünü genelde kadınlar yapar. Kadınlar kendilerini geri planda bırakmasın, yapabileceklerini yapmaya çalışsınlar. Becerebildikleri her konuda atak olsunlar. Bu sadece erkeğin görevi değil, kadının da görevi. Bildiğiniz şeyi öğretmek, anlatmak; hem kendimize hem toplumumuza hem de ülkemize karşı bir sorumluluk. Hatta erkek kule vinç operatörü arkadaşlarım bana kızmasın, kadınların önsezilerinin daha kuvvetli olduğunu düşünüyorum. Ben her zaman, bir sonraki adımı düşünerek hareket etmeye çalışıyorum” diye sözlerini sürdürdü.