Önyargıları yıkarak, birçok sektörde kendilerini kanıtlayan kadınların, çalışma hayatında başarıyla var olabileceğini göstermek üzere başlattığımız “Baretin Rengi Olmaz” köşemizin bu ayki konuğu iş makinesi operatörü olan Eda Akar oldu. Çalıştığı firmada iş makinelerine ilgi duyarak, büyük bir hevesle öğrenmeye başlayan Akar, “Kadınların istediği zaman öğrenemeyeceği hiçbir şey yok” diyerek Ege Bölgesinin ilk kadın iş makinesi operatörü olarak değişimin öncüsü oldu.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Firmadaki görev ve sorumluluklarınız nelerdir?
Denizli Çivril’de yaşıyorum. 42 yaşındayım ve iki çocuk annesiyim. Çocukluğum köy hayatıyla geçti. Bu sayede traktör kullanabilme becerilerim vardı. Artık bunu bir kariyere dönüştürmeye karar verdim. Uşak’ta iş makinesi operatörlüğü eğitimi için bir kursa yazıldım. Kursta, kadın kursiyer sadece bendim. Bundan dolayı birçok zorlukla karşılaştım, fakat üstesinden gelerek kursu başarıyla tamamladım. Aldığım eğitimi profesyonel meslek haline getirip, geçimimi bu işten sağlamayı hedefliyorum.
Bu sektöre girmek aklınızda var mıydı? Sektöre giriş hikayeniz nasıl oldu?
Köy hayatında büyüdüğüm için bu sektöre girme ilgim vardı. Çalıştığım tesiste kullanılan iş makinelerine olan hevesim sayesinde ehliyet almaya karar verdim. İlerleyen süreçle birlikte daha büyük iş makineleri de kullanmak istiyorum.
Görevinize başlamadan önce iş makineleriyle ilgili aldığınız eğitim, size nasıl etki etti?
Operatörlük eğitimi alırken tek kadın kursiyer olarak yaşadığım zorluklar azmimi güçlendirdi ve daha çok motive oldum. Kursa ilk başladığımda çevrem ve arkadaşlarım, beni yadırgasalar da zamanla onlar da bu ilgime alıştılar. İnsanlar, iş makineleri büyük olduğu için içinde kadın görünce şaşırabiliyorlar. Kadınların istediği zaman öğrenemeyeceği hiçbir şey yok; ben aldığım belgeyle şaşıranlara ve tüm kadınlara örnek olmak istiyorum.
Firma faaliyetlerine sizinle birlikte toplam kaç kadın ekip arkadaşınız katkı sağlıyor?
Egebölgesindebu işle ilgilenen tek kadın benim. Umarım ilerleyen zamanlarda başka kadın arkadaşlarım da bu iş alanına dahil olurlar.
Erkek egemen bir sektörde kadın olmanın farklılığını yaşıyor musunuz?
Elbette kadın istihdamının artırılması gerektiği taraftarıyım. İşin cinsiyeti yoktur; kadınlar her işi başarabilirler. Kadınlar olarak, erkeklerin bakış açısına göre daha farklı bir açıyla bakabiliyoruz.
Sektörde kadınlara pozitif ayrımcılık yapıldığını düşünüyor musunuz?
Sektörün tamamında pozitif ayrımcılık yapıldığını düşünmüyorum. Fakat çalıştığım yerlerde bana pozitif ayrımcılık yapıldığını düşünüyorum. Daha çok yardım ve ilgi görüyorum.
Siz iş makinesi sektöründe kadın çalışanların sayısının az olmasıyla ilgili neler düşünüyorsunuz? Bu sayının yükselmesi için sizce neler yapılmalı?
Erkek egemenliği fazla olduğu için kadınlar bu tarz işlere yanaşamıyor ya da ilgi duymuyor olabilir. Kadınlara daha çok iş imkanı tanınması gerektiğini düşünüyorum. Kadınlar da istekleri ve ilgileri varsa geri durmasınlar. İşe bir an önce koyulsunlar ki başarıya bir an önce tanıklık edebilsinler.